Sari la conținut

Ajutor:Adăugare text

Vă rugăm să consultați și celelalte pagini de ajutor menționate mai sus înainte de a adăuga texte noi.

Adăugarea unui text nou

[modifică]

De avut în vedere înainte de adăugare

[modifică]

Înainte de a adăuga un text nou, vă rugăm să aveți în vedere următoarele:

 • La Wikisource în limba română pot fi depuse numai texte în limba română. Dacă textul nu este în limba română, alegeți limba corespunzătoare de la situl multilingv al Wikisource și adăugați textul acolo. Dacă nu există un subdomeniu corespunzător limbii textului pe care doriți să îl adăugați, adăugați-l chiar la situl multilingv al Wikisource.
 • Asigurați-vă că textul este simplu sau în format ASCII (precum cel provenit din sursele de Internet, digitalizare sau transcriere). Nu adăugați texte procesate în programe gen Microsoft Word, din prisma faptului că formatarea textelor diferă față de cea folosită în sistemul MediaWiki.
 • Verificați statutul drepturilor de autor. Textul trebuie să fi fost lansat sub o licență compatibilă cu GFDL (sau aflate în domeniul public), trebuie să permită redistribuirea comercială sau noncomercială și nu trebuie să corespundă doctrinei utilizării cinstite. Pentru detalii citiți politica drepturilor de autor.
 • Asigurați-vă că textul este conform politicii de includere; dacă nu sunteți sigur, puteți adresa această întrebare în pagina de discuţie a comunităţii.
 • Citiți ghidul concis de stil pentru convenții de titlu și formatare.

Procedura de bază

[modifică]

Integrarea operelor integrale la Wikisource poate fi un proces foarte complicat. Nu ne așteptăm ca contribuitorii noi să învețe dedesubturile acestei acțiuni înainte de a adăuga textele. Există însă o procedură de bază care ar trebui urmărită la adăugarea oricărui tip de text.

 1. Verificați dacă nu cumva există deja lucrarea pe care doriți să o adăugați la Wikisource. Încercați o căutare prin Google specifică domeniului Wikisource asupra titlului, autorului sau a câtorva rânduri din text. Dacă ajungeți la pagina autorului, verificați dacă titlul lucrării există în lista acestuia.
 2. Dacă Wikisource pare să nu conțină lucrarea respectivă, completați cutia de căutare din stânga și faceți click pe Deschide, iar mai apoi faceți click pe legătura de "creare a paginii". (Nu uitați să consultați ghidul de stil pentru convenții privind titulatură și formatare.)
 3. La începutul paginii adăugați formatul pentru {{titlu}} (vedeți pagina de discuție pagina de discuție a formatului pentru utilizare). Completați orice informație cunoașteți, ignorând câmpurile necunoscute. Nu ștergeți niciun rând. Adăugați "{{text nou}}" sub titlu în situația în care sunteți nesiguri vizavi de procedura de completare.
 4. Adăugați textul sub titlu, formatați cum doriți și salvați.

Procedura avansată

[modifică]

Nu putem spera ca proaspeții contribuitori să urmeze această procedură, cum ea poate fi relativ complicată. Dacă veți urma procedura de bază de mai sus un utilizator ceva mai experimentat va face restul.

 1. Asigurați-vă că formatul pentru {{titlu}} este folosit corect. Cu excepția situațiilor când autorul nu ar trebui să dețină o pagină separată (precum în situația imnurilor naționale, lucrărilor de sine stătătoare etc.), asigurați-vă că există o pagină de autor. Dacă aceasta nu există, verificați dacă nu cumva aceasta există sub un nume diferit. Dacă nu găsiți nici o pagină de autor, creați una folosind formatul {{autor}}.
 2. Asigurați-vă că autorul se află în lista de la Wikisource:Autori, iar dacă nu adăugați-l.
 3. Adăugați lucrarea în indexul relevant.
 4. Adăugați lucrarea în orice categorie considerați cu putință.
 5. Adăugați un format conținând informații despre text în pagina de discuție a documentului și completați-l.
 6. Dacă pagina este foarte mare, împărțiți conținutul în secțiuni precum capitole, acte etc. (vedeți ghidul de stil al Wikisource).
 7. Editați documentul pentru acuratețe, adăugând coduri pentru fragmente îngroșate sau cursive. Folosiți cutia din josul spațiului de modificat pentru a adăuga caractere speciale, dacă se cuvine astfel.
 8. Reîmprospătați detaliile din pagina de discuție pe măsură ce avansați.

Creează o pagină nouă

[modifică]