Ajutor:Modificare pagină

Facilitatea de bază a sistemului wiki constă în tab-ul "modifică". Cu puține excepții, puteți edita orice pagină aflată la Wikisource. Cutia cu nisip are rolul declarat de oferi un loc de testare, astfel încât simțiți-vă liberi să experimentați. Conform naturii proiectului Wikisource, textele originale nu ar trebui schimbate, cu excepția corectării erorilor. Sunteți însă bineveniți să adăugați noi texte de sursă primară sau să le completați pe cele actuale.

Modificări de bază[modifică]

Făcând click pe butonul "modifică" din antetul unei pagini, veți ajunge la cutia de modificare a paginii respective. Cutia conține textul și codul paginii; faceți orice modificări care simțiți că îmbunătățesc articolul. Deasupra cutiei de editare se află cutia de inserție. Apăsați pe unul dintre simboluri pentru a îl introduce automat în cutia de modificare, în locul unde ați poziționat cursorul.

Când ați terminat modificările propuse, scrieți o scurtă prezentare a schimbărilor efectuate în cutia de Sumar, aflată sub cutia de modificare. Sumarul poate fi detaliat sau foarte concis, oricum doriți; de exemplu, alți contribuitori vor înțelege că introducând "typo" în Sumar înseamnă că modificarea făcută a fost una minoră și a privit o corectare gramaticală sau de punctuație. Sumare precise sunt considerate bună conduită, iar necompletând spațiul de sumar va obliga unii contribuitori să verifice veridicitatea modificărilor.

Dacă este o modificare de natură minoră, atunci puteți bifa opțiunea de modificare minoră, de sub cutia de sumar. Această facilitate este disponibilă doar utilizatorilor înregistrați. Este posibilă ascunderea modificărilor minore în lista afișată în pagina schimbărilor recente. De reținut că marcarea unei modificări de amploare drept minoră este considerată drept rea conduită. Dacă marcați accidental o modificare majoră ca fiind minoră, executați o modificare trivială în acea pagină (precum schimbarea unui spațiu) și scrieți în cutia de sumar că "modificarea anterioară nu a fost una minoră".

O facilitate foarte folositoare înainte de a salva este butonul de Arată previzualizare. Aceasta vă va arăta pagina exact așa cum va arăta după ce va fi salvată, oferind astfel oportunitatea verificării modificărilor. Butonul Arată diferențele vă va oferi o comparație a modificărilor prin diferențe îngroșate.

La final, faceți click pe Salvează pagina pentru a salva modificările făcute. Versiunea nouă a paginii va fi vizibilă imediat.

Wiki markup[modifică]

Wikisource foloseste o sitnaxă specială numită Wikitext sau Wiki markup pentru a face aproape orice modificare în articole. Această sintaxă a fost creată de așa natură încât utilizarea sa să devină o procedură simplă pentru oricine încă de la început.

Formatarea de bază[modifică]

Textele pot fi accentuate prin înconjurarea lor cu apostrofuri.

 • ''text cursiv'' (Apostrofuri duble.)
 • '''text îngroșat''' (Apostrofuri triple.)
 • '''''text cursiv și îngroșat''''' (Apostrofuri cvintuple.)

Antete[modifică]

Antete (precum cel anterior) sunt folosite pentru separarea secțiunilor unei pagini.

 • = Antet de nivelul 1 = (Ar trebui să nu fie folosite aproape niciodată, fiind echivalentul titlului paginii.)
 • == Antet de nivelul 2 == (Cel mai frecvent nivel de antet, echivalentul lui "Wiki markup" de mai devreme.)
 • === Antet de nivelul 3 === (O subsecțiune.)
 • ==== Antet de nivelul 4 ==== (O subsecțiune, ar trebui evitat pe cât posibil.)
 • ===== Antet de nivelul 5 ===== (N-ar trebui folosit aproape niciodată.)

Puncte[modifică]

Listele, precum opera unui autor, pot fi adăugate folosindu-se punctele simple formate de către astericși.

 • * Itemul 1
 • * Itemul 2
 • * Itemul 3

Legături[modifică]

Puteți adăuga cu ușurință pe alte proiecte wiki legături către o pagină aflată la Wikisource sau pe Internet.

 • [[legătură]] (Legătură către o pagină aflată la Wikisource, creată prin înconjurarea numelui articolului în paranteze pătrate duble. Pentru a afișa un nume diferit, puteți folosi [[pagina exactă|nume diferit]].)
 • [http://exemplu.org] (Legătură către o pagină aflată pe Internet, creată prin înconjurarea URL-ului în paranteze pătrate. Astfel se va genera un număr aflat între paranteze pătrate ducând către pagina menționată, precum aici: [1]. Puteți lega folosind un titlu diferit decât un număr, adăugând un spațiu după URL, urmat de textul dorit: [http://exemplu.org click aici].)
 • Pentru ajutor avansat în privința legăturilor interwiki, vedeți legături interwiki la Meta-Wiki.

Categorii[modifică]

 • [[Categorie:Nume categorie]] (Adaugă pagina curentă într-o categorie. Adăugați acest cod doar când sunteți convins că pagina respectivă aparține acelei categorii.)
 • Pentru ajutor avansat în privința categoriilor, vedeți see Ajutor:Categorie la Meta-Wiki.