Sari la conținut

Ajutor:Introducere

Aceasta este o introducere generală la Wikisource. Legăturile de mai sus duc către pagini introductive mai specifice privind aspectele particulare ale Wikisource; dacă sunteți nou, vă rugăm să citiți această pagină înainte de toate.

Despre Wikisource

[modifică]

Wikisource este un proiect ce dorește să aplice conceptul wiki în colectarea textelor de primă mână în limba română, fiind un proiect în care oricine poate modifica. Wikisource aparține Fundației Wikimedia, fiind înrudit cu proiectul Wikipedia, enciclopedia liberă. Sursele primare ale Wikisource pot fi adesea confruntate cu articolele Wikipediei pentru cercetare efectivă.

Implicare

[modifică]

Nu vă temeți de a contribui. În cazul în care comiteți o eroare, atunci altcineva o va corecta pentru dumneavoastră; suntem o comunitate de contribuitori și suntem bucuroși să vă ajutăm, dacă aveți nevoie de ajutor. Puteți adăuga sau edita textele de aici oricând doriți, indiferent dacă sunteți autentificat sau nu. Puteți contacta comunitatea scriind un comentariu în pagina comunității, la Scriptoriu.

Contribuitorii îmbunătățesc constant Wikisource, completând textele aflate în momentul de față sau adăugând unele noi. Pagina schimbărilor recente listează unele dintre cele mai recente astfel de modificări. Până la momentul de față avem 14.595 pagini din surse primare. Înainte de adăugarea textelor dumneavoastră, vă rugăm să treceți prin aceste pagini de introducere.

Facilitățile Wikisource

[modifică]

Tab-uri: La antetul fiecărei pagini există legături numite "tab-uri". Acestea vă oferă acces la pagini cu informații privind pagina pe care o vizualizați. Faceți click pe "discuție" pentru a vedea pagina de discuție, unde puteți discuta pagina alături de alți contribuitori. Butonul "modifică" vă permite să modificați aproape orice pagină din Wikisource. Puteți vedea cine a modificat acea pagină în trecut și chiar să vedeți în ce a constat modificările acestora folosind tab-ul "istoric". Dacă sunteți autentificat, puteți muta o pagină către un nou titlu folosind tab-ul "mutare".

În stânga există patru secțiuni.

Meniul de navigare: Secțiunea de "navigare" este meniul principal pentru Wikisource și conduce către diferite pagini importante ale proiectului. Pagina principală conduce către diferite pagini importante ale Wikisource, afișând totodată și cele mai recente știri sau evenimente. Portalul comunității oferă pagini ale comunității, sarcini de care oricine se poate ocupa și alte pagini legate comunitatea. Scriptoriu este pagina de discuție a comunității, precum și locul ideal unde puteți scrie dacă aveți nevoie de ajutor sau doriți doar să contactați comunitatea. Schimbările recente afișează cele mai noi modificări la Wikisource, Pagină aleatorie va alege aleator o pagină pe care o va încărca, iar Ajutor duce către paginile de ajutor (inclusiv către aceasta).

Caută: Formula de căutare vă permite să căutați articole la Wikisource. În cazul în care cunoașteți numele exact al unui articol, introduceți-l în câmpul de completat și apăsați pe butonul [Du-te]. Dacă doriți să căutați un articol după cuvinte cheie, introduceți-le în câmp și apăsați pe [Caută]. Pentru folosire avansată a cutiei de căutare, vezi Ajutor:Caută la Meta-Wiki.

Trusa de unelte: Acest meniu oferă diferite unelte. Ce se leagă aici va afișa o listă de pagini ale Wikisource care conțin legături către pagina pe care o vizualizați în mod curent. Modificări corelate va afișa modificările recente făcute în paginile care se leagă de pagina pe care o vizualizați. Trimite fișier vă permite încărcarea unei imagini sau a unui alt fișier media la Wikisource. Pagini speciale afișează diferite pagini create și reîmprospătate automat de către Wikisource; aceste pagini nu pot fi modificate.

În alte limbi: Acest meniu face legătura către proiecte Wikisource echivalente în alte limbi.