Sari la conținut

Wikisource:Administrație

Pagini de ajutor Administrație
Această pagină oferă informații legate de accesul administratorilor la Wikisource.

Administratorii sunt contribuitori care dețin drepturi de operatori de sistem. Altfel spus, administratorii au acces și drepturi suplimentare față de contribuitorii obișnuiți ai Wikisource. În general, drepturile suplimentare fac referire la procese de întreținere și la lupta împotriva vandalismului. În momentul de față, Wikisource oferă acces administrativ acelor membri recunoscuți de către comunitate și ale căror contribuții s-au dovedit a fi de încredere.

Drepturile administratorilor

Software-ul wiki conține un număr de caracteristici importante la care au acces exclusiv administratorii. Trebuie menționat că mai jos se află o prezentare generală; pentru detalii suplimentare, vezi m:Help:Administration.

Modificare a paginilor protejate

 • Modificarea Paginii principale și a altor pagini protejate. Se pot propune posibile modificări în Discuție:Pagina principală.
 • Protejarea și deprotejarea paginilor. Paginile sunt protejate numai în conformitate cu politica protejării.
 • Administratorii pot modifica textul interfeței editând paginile din spațiul de nume "MediaWiki". O listă a acestor pagini este disponibilă la Special:Allmessages. Aceasta include textul disponibili în pagini precum "Special:Whatlinkshere", precum și pagina la care un utilizator blocat va fi trimis când va încerca să modifice o pagină (MediaWiki:Blockedtext).
 • Administratorii pot, de asemenea, modifica stilul interfeței, schimbând CSS-ul din cadrul MediaWiki:Common.css.

Ștergere

 • Ștergerea paginilor și a istoricului acestora. Pentru informații și ghiduri, vezi politica ștergerii pentru materiale destinate ștergerii rapide și Wikisource:Propuneri pentru ștergere pentru a dezbate ștergerile materialelor care nu pot fi încadrate pentru ștergerea rapidă. Uneori ștergerea privește partea tehnică, precum în situația în care o pagină de redirecționare este ștearsă pentru a face loc redenumirii unui articol sau cel în care o pagină a cărui istoric a fost vandalizat este ștearsă și părțile ei recompuse. Alteori ștergerea privește pur și simplu pagini fără conținut propriu-zis sau înlăturarea materialelor copiate de pe alt sit și care se află sub incidența drepturilor de autor.
 • Vizualizarea și restaurarea paginilor șterse și istoricului acestora.
 • Ștergerea imaginilor. Pentru informații și ghiduri, vezi Wikisource:Politica folosirii imaginilor.

Revenire

 • Reveniri rapide ale paginilor.

Blocare și deblocare

Altele

Mai sunt și alte acțiuni ce pot fi executate doar de contribuitorii cu drepturi administrative:

 • mutarea paginilor protejate;
 • vizualizarea jurnalului paginilor neurmărite pentru pagini mai vulnerabile la vandalism;
 • vizualizarea istoricului paginilor șterse.

Obligațiile administratorilor

Exceptând câteva drepturi suplimentare, administratorii nu sunt foarte diferiți de contribuitorii obișnuiți. Însă odată cu dobândirea acestor drepturi se cuvin și câteva responsabilități suplimentare. Se așteaptă ca administratorii să:

 1. impună respectarea politicilor oficiale ale Wikisource.
 2. pună în aplicare deciziile luate de către comunitate. Orice decizie luată de către comunitate privind funcționarea și operarea Wikisource trebuie respectată și pusă în aplicare de către administratorii activi.

Acordarea drepturilor de administrator

Standarde de nominalizare

Deși nu există criterii oficiale ce trebuiesc împlinite, majoritatea contribuitorilor care votează au în vedere următoarele înainte de a-și acorda votul pentru acordarea drepturilor de administrator unui candidat, astfel încât este recomandat ca cei nominalizați să aibă în vedere următoarele înainte de a candida pentru statutul de administrator.

 1. Contribuții substanțiale.—Aceasta înseamnă că persoana nominalizată a făcut un număr acceptabil de contribuții de calitate la Wikisource, inclusiv adăugarea unor texte originale sau a unor materiale suplimentare (de exemplu categorii/formate relevante).
 2. Diversitatea modificărilor.—Persoana nominalizată nu contribuie exclusiv la un singur subiect.
 3. Discuții.—Persoana nominalizată se implică în discuții/dezbateri curente ce au loc la Wikisource. Ea contribuie în mod constant la Scriptoriu, în paginile de discuție ("Discuție Wikisource:", "Discuție:" etc.), și în paginile de discuție ale utilizatorilor.
 4. Respectarea politicilor și ghidurilor Wikisource.—Persoana nominalizată sprijină și respectă politicile Wikisource privind formatarea paginilor, nu execută schimbări în masă ce vor afecta o mare parte a Wikisource înainte de a discuta aceste schimbări în cadrul comunității și este preocupat de respectarea drepturilor de autor.
 5. Întreținere.—În timp ce adăugarea de texte noi la Wikisource este o acțiune benefică, un alt gen de contribuții benefice privește întreținerea Wikisource. Persoana nominalizată ar trebui să fie interesată de curățarea articolelor, corectarea redirecționărilor etc.

Procedura de nominalizare

Contribuitorii interesați de a deveni administratori sau dorind să facă o nominalizare în acest sens trebuie să adauge numele contului de utilizator sub secțiunea de "Nominalizări" la Wikisource:Administratori. Acolo va avea loc un vot în care alți contribuitori își vor menționa sprijinul sau opoziția privind acordarea drepturilor de administrator celui nominalizat și vor putea adăuga comentarii. Votul durează de obicei o săptămână, iar la final un birocrat va acționa în conformitate cu rezultatul votului. Apoi nominalizarea va fi arhivată.

Administratori inactivi

Frecvent, o persoană își crează un cont de utilizator, contribuie pentru o perioadă scurtă de timp, iar mai apoi nu mai face nicio modificare. Deși acest lucru este de așteptat având în vedere natura acestui sit, o astfel de practică nu este apreciată în situația când utilizatorul respectiv este unul dintre administratori, deoarece drepturile suplimentare de care acesta dispune ar putea duce la probleme de securitate, în cazul în care contul acestuia este accesat de o altă persoană. Din această cauză, Wikisource a adoptat politica administratorilor inactivi, conform căreia drepturile de administrator vor fi înlăturate în situația în care utilizatorul respectiv este inactiv pentru o perioadă de timp îndelungată. Un "administrator inactiv" este acel administrator care nu a făcut nicio modificare în ultimele șase luni și are la activ mai puțin de 50 de modificări în ultimul an. Orice operator de sistem care și-a pierdut drepturile de administrator în urma unei perioade de inactivitate poate cere reinstaurarea lor folosind procedura normală de votare.

Vezi și