Sari la conținut

Pagină:Originea familiei, a proprietății private și a statului – Friedrich Engels.pdf/21

Această pagină nu a fost verificată

I

TREPTELE CULTURII PREISTORICE

Morgan este primul care, cunoscând materia, încearcă să introducă o anumită ordine în preistoria omenirii; atâta vreme cât un material mult mai bogat nu va impune schimbări, clasificarea făcută de el va rămâne desigur în vigoare.

Din cele trei epoci principale: sălbăticia, barbaria, civilizația, pe el îl preocupă, bine înțeles, numai cele două dintâi și trecerea la a treia. Pe fiecare din aceste două epoci, le împarte în: treapta de jos, de mijloc și de sus, după progresele realizate în producerea mijloacelor de trai; căci, spune el: „îndemânarea în această producție este hotărîtoare pentru gradul de superioritate al oamenilor și în ce privește dominarea naturii de către dânșii; dintre toate ființele, numai omul a ajuns să stăpânească aproape nelimitat producerea mijloacelor de hrană. Toate epocile mari ale progresului omenesc coincid mai mult sau mai puțin direct cu epocile de lărgire a izvoarelor de întreținere a vieții”. — Paralel cu aceasta are loc și desvoltarea familiei; dar această desvoltare nu oferă caractere atât de distincte pentru despărțirea în perioade.

1)Sălbăticia

1. Treapta de jos — copilăria neamului omenesc. Oamenii se găseau încă în locurile lor de origine, în pădurile tropicale sau subtropicale. Ei trăiau, cel puțin în parte, pe copaci, singurul fapt care poate explica cum au putut să se mențină în fața fiarelor mari de pradă. Ca hrană au avut fructe, nuci, rădăcini; formarea graiului articulat este rezultatul cel mai de seamă al

21