Pagină:Numiri etnice la Aromâni.pdf/36

Această pagină nu a fost verificată

35 NUMIRI ETNICE LA AROMÂNI 165

                         ALTE NUMIRI DE POPOARE

Aromânii, ca unii cari s-au dedat de cu vreme în unele regiuni obiceiului înstrăinării și ca popor păstoresc și cărăvănăresc*, au trebuit să cunoască de aproape, nu numai popoarele cu cari au conviețuit sau cari, ca Francii, au venit la ei cu prilejul cruciatelor sau ca popor de expansiune în Orient, ci și alte popoare vecine sau mai depărtate. Printre aceste popoare numim pe cele următoarele, ca unele cu care Aromânii au avut raporturi mai strânse :

                                   ARUȘI

Rușii, numiți Arùs, pl. Arùșǐ, fem. Arusă, pl. Aruse. Numirea de Aroși ce li se mai dă este mai mult în sens figurat. Aroși, spun ei când vorbesc între dânșii și nu vor să fie înțeleși de străini, așa după cum vor­bind de Greci, le spun Limbă-supțîre, vorbind de Bulgari, le spun Groși, Zdangańi, etc. Aceștia au devenit cunoscuți în Peninsula Balcanică mai mult și din războaiele lor cu Turcii. Cum era firesc, Rușii, ca creștini, erau priviți de ortodoxii supuși Turcilor, ca niște adevărați liberatori. Țara lor este numită Anisie și într-însa și-au găsit refugiu mulți Aromâni din Pind, îndeletnicindu-se cu comerțul. Aci și-a rusificat numele cel mai mare binefăcător al Greciei, Averu, originar din Aminciu, de­venit Averof.

                                 LEHI

Polonezii au fost numiți de Aromâni Leah, fem. Leahă, pl. Lehi. Prin Polonia au trăit mulți Aromâni, stabiliți acolo ca negustori. In Polonia a trăit și preotul aromân Ucuta, care ne-a lăsat un abecedar aromânesc, tipărit la Viena la 1797 (vezi scrierea noastră: Scriitori Aromâni în sec. al VIII-lea, București, 1908).

                            MĂGIAR (MĂGAR)

Măgǐár, pl. Măgǐárǐ, fem. Măgǐară, pl. Măgǐare, se numesc Ungu­rii, mai rar, numiți și Maghiari. Țara acestora se zice Magǐarie, Măğărie. Aceasta, după țara românească, a fost a doua țară în timpul imperiului turcesc, în care Aromânii au găsit un larg adăpost. Aci, în Ungaria și

  • - Cărăvânarii aromâni, nu sunt nici 50 de ani, străbateau toată Peninsula Balcanică, ajungând până în Austria și Polonia, dacă nu și mai departe chiar.

www.digibuc.ro