Pagină:Numiri etnice la Aromâni.pdf/35

Această pagină nu a fost verificată

34 PERICLE PAPAHAGI 164

Albaniei, cu locuitorii de prin regiunile maritime apusene ale Peninsulei Balcanice, printre cari nu puțini vor fi fost Români Apoi expresiunea:

       Țe lătín ń-ești ?

Cu înțelesul de necredincios, păgân, de altă credință decât cea românească, să nu arate oare asperitățile trecutului dintre Românii Pindului și Romanii albano-dalmațieni ? Latin în cazul din urmă este sinonim cu papistán (papistaș), adept al lui Papa de la Roma, catolic, cărui termen, preoții greci, reprezentanți ai ortodoxismului, au contribuit să-i dea un înțeles cât mai rău, prin punerea pe socoteala catolicismului a tot felul de lucruri nepermise. Tot epitetul de Lǎtín, Lătiníciǔ se dă copilașilor mici, când plâng și țipă, când sunt răi.

                                   ARAP

Prin Aràp Aromânii numesc pe Negri. Expresiunile: Easte aràp, s-feațe aràp,etc.înseamnă «Este negru; s-a făcut negru». Există și jurământ: Arapu s-mi vedzi, cara s-nu ți-o-adár! «Negru să mă vezi, dacă nu ți-oi face-o!» Sau: Aràp mi fac (cara s-nu mi țîn di zbor— cara s-nu stau pri zbor,etc.) «Negru mă fac (de nu mă voiu țineà de vorbă, de nu m’oiu țineà de cuvânt, etc). Adică: «să fiu de râs, de rușine», de . . . Aràk'i suntu oámińl'i lăi «Negri sunt oamenii negri», spun ei. După cum arată femeninul Arapsă, care este un împrumut de la ngr. ,Αράπ(ι)σα,, aràp vine din ngr. ’ Αςάπης «negru». Numai pe alocurea se zice arăpeasă, după analogia lui prifteasă; în Epir însă se aude numai forma arapsă. Există și nume de localități Aràp în Epir. Prin Arăpie, format de la Arap, după Αραβία, Turkie, etc., Aromânii își închipuesc o țară îndepărtată undeva și locuită numai de negri, dar care nu știu unde-i așezată. Știu să spună numai, că-i departe, că-i spre sud sau răsărit, dar că trebuie să fie pe la mărginea pământului, undeva, unde nimeni n-a fost și unde nimeni nu se poate duce. Dacă întreabă copilașii pe părinții lor, unde au fost înainte de a veni pe lume, li se spune, printre altele, că au fost to-Arăpie, adică în țara ne­cunoscută și neștiută de nimeni, în țara plină de «întunecime».

www.digibuc.ro