Sari la conținut

Pagină:Literatură și știință - Volumul I (1893).pdf/68

Această pagină nu a fost verificată
58
Sofia Nădejde

că ea nu maĭ este producătoarea principală; ea din stăpînă e prefăcută în păstrătoare a avereĭ bărbatuluĭ; i se ea din mînă toate drepturile, de unde înainte erà consultată în sfaturile publice, cum se găsesc urme la Greciĭ vechĭ; e respinsă, copiiĭ nu maĭ poartă numele eĭ, înrudirea și moștenirea se iaŭ de pe tată și în linie bărbătească.

De obiceiŭ, fără luptă și fără arme, bărbatul ajunge a tot puternic. De atuncĭ și pînă azĭ, producția principală a stat mereŭ în mîna bărbatuluĭ și cu ea și puterea; femeeĭ nu i s’a recunoscut nicĭ cît i se cuvenea.

Cînd o clasă stăpînește pe alta, ea cată, de oare-ce e în interesul eĭ, ca să ție pe cea-l’altă în cea maĭ desăvîrșită necunoștință de puterea eĭ intelectuală, ba chiar cată a o convinge că e maĭ inferioară în judecată și sentimente și că prin urmare, chiar sistemul nervos ’ĭ e maĭ inferior de cît al claseĭ stăpînitoare. Educația și religia aŭ întipărit în capul femeeĭ ideea că ea e cu mult inferioară bărbatuluĭ și ca putere și ca inteligență, mai mult, religia creștină, pentru a căruĭ reușită, fie zis în treacăt, femeile aŭ lucrat așà de mult, a adus în contra eĭ bîrfelĭ neertate; d. ex. a trebuit ca în Sinod să se hotărască dacă femeea are suflet saŭ nu, ceea ce însemnà după creștinism că erà pusă în rîndul dobitoacelor. Creștinismul și azĭ socotește pe femee ca spurcată, ea n’are voe să fie preot, n’are voe să intre în altar, nicĭ să pue mîna pe cele sfinte. Femeile să fie supuse bărbaților, de oare-ce bărbatul e capul femeeĭ. Cum am zis, bărbațiĭ aŭ făcut ca chiar femeile să se creadă inferioare. «Cap de femee,» «o femee nu e nicĭ la degetul cel mic al bărbatuluĭ,» și multe altele, carĭ pînă la un punct chiar sunt, de vreme ce producția principală e în mîna bărbatuluĭ, așà că femeea de multe orĭ se vede ne în stare de a se ajutà pe sineșĭ și pe aĭ seĭ.

Poziția femeeĭ adese-orĭ de roabă favorită, de semi-stăpînă asupra conducereĭ gospodărieĭ casnice, ’ĭ-a întunecat realitatea. Azĭ însă, cînd cu progresul cultureĭ și maĭ ales cu schimbarea chipuluĭ de producție, femeea începe a zări o altă stare de luciurĭ și începe a protestà în contra stăreĭ