Sari la conținut

Pagină:Literatură și știință - Volumul I (1893).pdf/114

Această pagină nu a fost verificată
104
D. N. Voinov

sub bolovanĭ, și se va înfundà în nisip; mulțĭ vor păstrà pentru tot-d’a-una acest obiceĭ, căpătînd ast-fel gustul uneĭ viețĭ trîndave. Avînd numaĭ o parte de corp afară din nisip, în apă, această regiune se va complicà foarte mult, printr’un cumul de funcțiunĭ: va purtà gura, aparatul respirator, (branchiele), organele de simțurĭ și de prehensiune, etc. iar restul trupului se va simplificà, organele de mișcare se vor atrofià, etc.

În domeniul acesteĭ regiunĭ litorale, nu vom întîlni nicĭ odată, — de cît morțĭ, saŭ pe o vreme prea liniștită — sifonoforĭ, salpĭ, pirozomĭ, etc. animale delicate, subțirele, moĭ și transparente, locuitorĭ aĭ fauneĭ pelagice.

Fauna pelagică. Aicĭ stîncile lipsesc. Suntem în pătura superficială și întinsă a măriĭ. Animalul n’are unde să se sprijine saŭ unde să se ascundă. Ca să scape de dușman, trebue saŭ să-l înșele, saŭ să știe să fugă bine. De asemenea scheletul e ușor; scoicile sunt subțirĭ, cornee, transparente; organele de înnot sunt foarte puternice și perfecționate, simțurile sunt bine desvoltate, în sfîrșit mimetizmul se întîlnește la fiecare pas. Sunt animale incolore, cu desăvîrșire transparente, priveștĭ deaproape în vasul cu apă fără ca să le zăreștĭ, de abia stomacul se deosebește ca o pată saŭ ca un tub galben-verzuĭ; altele albastre ca apa înconjurătoare.

Aicĭ nu vom întîlni nicĭ odată acele animale, greoaie și trîndave, pe carĭ le-am găsit în zona litorală. Nicĭ un burete nu poate trăi în întinderea mișcătoare a acestuĭ domeniŭ, nicĭ un alcionar, bivalv, echinoderm saŭ gefirian etc., animale stătătoare cărora le trebue piatră, ca să se lipească, saŭ să se tîrască. Animalele pe carĭ le găsim aicĭ, plutind liniștit la suprafața apeĭ, saŭ spintecînd cu iuțeală valurile, sunt pteropoziĭ, chetognațiĭ, sifonoforiĭ, heteropoziĭ, apendiculariĭ, pirozomiĭ, cetaceiĭ, tipurĭ cu desăvîrșire pelagice, prefăcute pentru viața liberă și activă, și carĭ se aseamănă de departe numaĭ cu locuitoriĭ litoralĭ. Pe lîngă aceștia se maĭ găsesc și grupurĭ de animale (actiniĭ d. ex.) carĭ pot părăsi zona pelagică și veni în cea litorală, dar tocmaĭ pentru acest cuvînt, organizmul lor nu-ĭ transformat maĭ de loc, semănînd cu animalele acesteĭ faune.

Fauna abisală. Această a treia zonă e și maĭ interesantă.