Sari la conținut

Pagină:Literatură și știință - Volumul I (1893).pdf/110

Această pagină nu a fost verificată
100
D. N. Voinov

să o pătrundă maĭ mult saŭ maĭ puțin, și pe care valurile frămîntînd’o și răscolind’o, puteaŭ să o aereze în deajuns. Prin urmare, întîile ființe viețuitoare nu se născură pe pămînt, pămîntul ne fiind încă bine țărmurit, neînfățișînd, prin urmare, condițiunĭ statornice de traiŭ; nicĭ în largul și adîncimea oceanelor, unde, după cum vom vedea, condițiunile de viețuire nu existaŭ încă.

Din acest punct, leagăn al viețuireĭ primitive, animalele și vegetalele înmulțite timp de sute și miĭ de anĭ, se respîndiră în toate părțile, gonite de lupta pentru traiŭ. Dar pe pămînt, în largul mărilor și în adîncul oceanelor, condițiunile de traiŭ, hrana, modul de mișcare și de vedere etc., eraŭ deosebite de cele primitive; organizmul viețuitor trebui să se mlădieze și să se potrivească acestor nouĭ condițiunĭ, saŭ să piară. Mulțĭ pieriră, mulțĭ alțiĭ se prefăcură cu încetul; îșĭ făuriră organe noĭ de carĭ altă dată n’aveaŭ trebuință, perdură pe altele carĭ acum n’aveaŭ la ce să le slujească. Speciĭ noĭ și deosebite se născură ast-fel, dar ele n’aŭ fost create dintr’o bucată, și numaĭ pentru un anumit scop; în întocmirea organizmuluĭ lor se găsește întocmirea primitivă, și tot ce e noŭ, e prefăcut, perfecționat, saŭ adăogat la acest plan primitiv de organizație.

Voiŭ descrie altă-dată această origine probabilă a viețeĭ, precum și evoluția eĭ. În acest articol voiesc să vorbesc de nouile izbînde pe carĭ transformizmul le-a dobîndit in ultimiĭ anĭ, de cînd lumea mărilor și oceanelor începe a fi cunoscută, grație numeroaselor cercetărĭ științifice făcute de savanțiĭ Englezĭ, Americanĭ, Francezĭ, Germanĭ, etc.

***

Americaniĭ sunt cei d’întîiŭ carĭ aŭ început era explorațiunilor marine. John Ross, în 1818 face maĭ multe sondărĭ în marea de Bafin. În 1837, în Anglia, o comisiune științifică e însărcinată să exploreze coastele insulelor britanice. În 1868, 69 și 70, Wyvile Thompson reușește să sondeze în Oceanul Atlantic pînă la o adîncime de 4.500m. În sfîrșit, în 1872, o comisiune de patru savanți sub direcția luĭ W. Thompson, se îmbarcă pe vaporul «Challenger», alcătuit anume pentru lucrărĭ științifice,