Pagină:Legende și basmele Românilorŭ.djvu/142

Această pagină nu a fost verificată

126

masă murdare, și să le pui la locul lor, așijderea să puă să facă și slujnica când vei avea; rufele, să le ții la bună rânduială: să le dai spre purtare pe rând. Așa cu ciorapii, și cu tóte albiturile. Curățenia și uă regulă bună te va face să aibă tot-d'auna puțin de lucru. Fie-care lucru să-și aibă locul seŭ; de cum ai umblat cu el și ai isprăvit tréba, pune'l la loc, spălat și curat. Hainele, de cum ai venit de unde-va, scuturăle și le pune la locul lor. Nică uă dată să nu dică lasă că tréba asta o fac mâine. Ast-fel făcând, vei avea tóte lucrurile curate, și când vei avea tre buință de ce-va, n'o să'l mai cauță, ci a să te ducă d'a dreptul să'l ei de la locul lui, și a să vedi că are să'ți remâe timp să și lucrezi, să te și plimbi, și cu tóte astea tóte trebile D-tale aŭ să fie regulate.

La prînd, când a venit tînărul, mumă-sa i-a apu cat în nainte și i-a dis:

– Fiulu meŭ, adi toți am lucrată.

– Toți se mâncămŭ, mamă, dise elu veselŭ.

Femeea, care vĕduse că cine nu lucréză în casă la ei, nu mănîncă, puse bună-voință, ascultă pe sócră-sa și în puțină avu uă mare bucurie cândŭ vecinele se mira de fericita ei schimbare, și de aplecarea ce avea pentru ori ce se numea regulă. Ea din parteĭ mulțu mea sócreĭ sale care a scăpat'o de atâta rușine ce suferea.

Când se da în vorbă cu sócră-sa despre ale caseĭ, îi mai spunea că: mumă-sa, cându se ducea unde-va, încuia ușa, și o lăsa să séḑă pe la vecină până venea ea, numai să nu facă nimică, să nu deretice ca să nu se bolnăvéscă, fiindă că ea a fost crescută numai în