Pagină:Dimitrie Papazoglu - Istoria fondărei orașului București.djvu/67

Această pagină nu a fost verificată

cu frumoase sculpturi și garnituri de florării în marmoră; deasupra ceșmelelor, sub salon, erau sculptate, în plăci de marmură, cele 12 zodii ale anului. Ce s-au făcut astăzi aceste plăci, marmurile cu sculpturi și frontispiciul stabilimentului, cu marca țării și a Mitropoliii ? Eu bănuiesc cine le-a luat, dar nu voi spune, căci sunt încredințat că nici o scrupuloasă și serioasă cercetare nu se va face. După ce luau toți dejunul în salon, se întorceau acasă veseli de la acest banchet cetățenesc, creștinesc și frățesc, dat de mitropolitul, cu toastele cuvenite, în sunetul meterhanelii și al lăutarilor.

Acum să vorbesc de vestitul alai al sărbătoarei Sfintei și Nedespărțitei Treimi, patroana monastirei Radu Vodă, care a fost fondată pe deal, lângă Dâmbovița.

Radu Vodă, când a reclădit și a înfrumusețat biserica moșului său, înzestrând-o cu mai multe moșii, a făcut-o și egumenie, cu rugăciune ca Patriarhia și Lavra să roage pe milostivul Dumnezeu să ierte păcatele părintelui său, Mihnea Turcitul de la Halep, unde era numit pașă; ceru, totdeodată, voie să aducă rămășițele acestui Mihnea, spre a fi îngropate aici, în mormântul dinăuntrul bisericii, în același mormânt a pus și rămășițele moșului său", Alexandru, care fusese domn în Moldova; tot acolo a fost îngropat și el mai târziu.

Despre frumusețea acestui mormânt citiți relațiile date de diaconul Coresi, în limba engleză: acesta însoțea pe patriarhul Macarie, în vizita lui prin Capitala noastră, când a liturghi- sit chiar în monastirea lui Radu Vodă. Astăzi însă, din nenorocire, acest singur mormânt domnesc stă în părăsire, din cauza nepăsării ce avem pentru sacrele noastre morminte. Mulțumită răposatului maior Costache Grețulescu, ce era ministru al Cultelor la 1862, mormântul n-a fost distrus cu totul.

La prefacerea actualei biserici, egumenul grec, proiectând a pune, în locul mormântului, sobă în biserică, a găurit peretele ca să scoată coșul; pe dată ce eu am aflat de asta, ca un vecin al acestei monăstiri, m-am repezit la nemuritorul și regretatul ministru al Cultelor și, arătându-i nelegiuirea ce era să facă egumenul grec, l-am luat în trăsura mea și aducându-l în biserica Radu Vodă, acolo dânsul a ordonat să se cheme smintitul și bogatul egumen și, cum a sosit, l-a amenințat că, dacă nu va astupa gaura în zid și dacă din mormânt (care este ridicat în fața pământului de un metru) va lipsi cea mai mică cărămidă, îl va pune în luntre, îl va trece Dunărea, oprindu-i toată starea. Întorcându-ne la minister,