capegii de la Poartă, cu Schimi ceaușul și cu Preda spătarul; dânșii au luat domnia lui Leon Vodă, care au eșit din scaun noaptea, la 23 iulie, și îndată a purces la Țarigrad, după ce domnise 2 ani și jumătate, fără opt zile.
Boiarii de aicea trimiseră atunci cărți la Matei aga, prin Drăgușin, sluga lui, Necula de la Glogova și Giusca den Medbez, dându-i știre de mazilia lui Leon Vodă și poftindu-l ca să-și ia casa lui cu bună pace.
Matei aga, auzind de acestea, dete mulțumită lui Dumnezeu și, fiind supărat de străinătate, socotit-a să vie în țară.
Mai înainte de primirea acestei veste cu 5 zile, trimisese pe cumnatu-său, Gorgan spătarul, la Alexandru Vodă Iliaș, domnul Moldovei, ca să-i facă pace, și acolo solul fu omorât.
Matei aga își luă ziua bună de la Racoți Georgie, craiul, și de la toți domnii și nemeșii și a purces ca să vie în țară.
Craiul, pentru multă slujbă dreaptă ce i-a făcut, când cu venirea nemților, n-a vrut să-l lase să vie fără de oameni, ci a însărcinat pe Baidalumă, căpitanul de unguri, cu o seamă de oști, de a petrecut pe Matei aga cu mare cinste, purcezând den Caram Săbeș la august 2.
De acolo a fost conacul lui Matei aga la sat la Cornu, pe locul turcesc, unde i-a ieșit întru întâmpinare beiul de la Rușava, cu plocon și cu mare cinste. Beiul i-a dat mulți bani împrumut, să-i fie de lefi și de cheltuială.
De la sat de la Cornu a trecut muntele dincoace, în țară, prin plaiul Drimovului și a tăbărât în siliștea Prestenii, ca să vie la casa lui cu bună pace.
De la împărăție s-a dat domnia țării lui Radu Vodă, feciorul lui Alexandru Vodă Iliaș, care era domn în Moldova.
După ce a trecut Matei aga în țară, prinzând de veste boiarii, roșii și toată țara de preste Olt, cu toții se strânseră si merseră de-l întâmpinară. Făcură sfat mare, socotind cum este țara pierită și mâncată de streini, și mai vârtos de greci, și cum nu vor putea suferi pre Radu Vodă cu atâta datorie, ca să-i mai mănânce și să-i prade ca și mai înainte. Au rugat toți pre Dumnezeu să le ajute, au luat pre Matei aga cu sila, neajuns la casa lui, și l-au dus la Mohamet Abaza pașa, la cetatea din Nicopole.
Și, după ce s-a întâlnit Matei aga cu pașa, acesta l-a îmbrăcat cu caftan și de acolea i s-a zvonit numele de domn și a început sa scrie cărți prin țară începând astfel: « Io Matei Basarab voievod, cu mila lui Dumnezeu,