Sari la conținut

Pagină:Dimitrie Papazoglu - Istoria fondărei orașului București.djvu/50

Această pagină nu a fost verificată

a săpa, au spart din zidărie. Aflând eu faptul, am reclamat dlui primar al Capitalei și s-au oprit.

Tot atunci am stăruit de s-a înconjurat crucea cu grilaje de fier, poleite, care au costat pe Epitropie 50 galbeni.

„Matei aga, Teodosie spătariul, Gorgan spătariul, Mihail spătariul Coțofeanul, Dumitru slugeru Filișanu, Barbul paharnicul Brădescul, Petrea slujitoriul și cu alți boiari, câți au scăpat de la război, au fugit și s-au închis la monastire la Tismana și au șezut acolo zece zile.

Leon Vodă îndată au trimis după ei pe cumnatu-său, Boul banul, și pe Nedelco Boteanul cu oști, ca să ajungă pe Matei aga.

Deci, fiind ei închiși acolo la Tismana, i-au înconjurat și s-au bătut cu ei trei zile, și nimic nu le-au putut strica. Întorcându-se oștile înapoi, prădat-au țara despre acea parte de loc cum a fost mai rău.

Matei aga, văzând că s-au dus ostile, au ieșit din monăstire și au mers în sat în Izvarna, ot sud Mehedinți, la casa unchiașului (starostei) Stoica și, după povața acestuia, s-au suit la munte.

Leon Vodă a mai trimis și a doua oară oști, cu Gheorman căpitanul, ca să prinză pe Matei aga, dar nimic nu i-au putut strica; întorcându-se oștile înapoi iar au jefuit și au prădat țara preste Olt foarte rău. Matei aga a trecut muntele în Țara Ungurească, la Caram Săbeș, și acolo au șezut.

Într-acea vreme era pe marginea Dunărei un pașă ce-l chema Abaza pașa; el înțelese că această de săracă țară au spart-o domnii străini cu grecii țarigrădeni; făcut-a chibzuială ca să aducă pe Matei aga de la Ardeal, să-l facă domnul țării, că de la dânsul vor avea săracii odihnă (salutăm cu venerație memoria acestui otoman și bun vecin). Îndată a trimis la el pe popa Ignatie Sârbul de la Nicopole, ca să fie domnul Țărei Românești. Acesta s-a întâlnit cu el la Făgăraș.

Leon Vodă a trimis și el pe părintele vlădică Gligorie, pe Ivașcu vornicul Băleanul și pe Gligorie comisul, cu cărți eu mare jurământ la craiul Georgie, pentru ca Matei aga și alți boiari pribegi să vie la casele lor cu bună pace.

Atunci, o seamă de boiari, anume Filișanu, Coțofeanul, Brădescul, Petrea slugerul, Barbu Poenariul (ot Poienii) și Ionașco de la Gaia au venit de s-au închinat la Leon Vodă. Aceasta le-a dat tuturor plășci și i-au boiarit. Venit-a și Aslan dvornecul după dânșii și-au fost făcut boiari mare la Craiova.

La anul 7140, iar de la Hristos 1632, iulie 20, sâmbătă, veni-t-au