Sari la conținut

Pagină:Dimitrie Papazoglu - Istoria fondărei orașului București.djvu/164

Această pagină nu a fost verificată

la cazarmă să ne inspecteze, și atunci se luară măsurile de care am vorbit, pentru străjuirea Brăilei. Așteptarăm noi toată ziua de luni sosirea lui Vodă și deodată ne pomenirăm, luni seara, cu un aghiotant domnesc, venind de la Buzău, în cărucioară de poștă și cu veste către Odobescu că Măria Sa nu vine și că se oprește în Buzău. Vodă ordonase însă că, de va vedea Odobescu că batalionul ce era ordonat a sosi din Zimnicea nu a sosit încă și că insurecția se mărește, să pună mica garnizoană din Brăila să dea foc hanului lui Ceacâru, unde erau strânși insurgenții. Nu a fost trebuință de o asemenea măsură, căci insurgenții fuseseră bătuți duminecă, după-prânz, și noi cu batalionul sosirăm luni de dimineață.

Aflând Vodă Ghica de aceasta, din raportul lui Odobescu, ce-i fu trimis cu întoarcerea aghiotantului domnesc, a rămas încântat, a ordonat șefului Statului Major să însemneze numele tutulor ofițerilor ce au luat parte la această campanie.

Să vă vorbesc și de alte două episoduri.

Pe când Măria Sa, Alexandru Vodă Ghica, fiind la Breaza, află de răscoala din Brăila, se repezi, ca un balaur, spre Brăila; la Buzău, se opri la Preasfinția Sa bunul și învățatul episcop Chesarie, către care adresându-se, Vodă i-a zis:

—  Vezi, Preasfinte, ce mascaralâcuri se fac în Brăila, și într-un timp pe când nădăjduiam să înflorească acel oraș, unde e inima comerțului țării; mă duc să-i dau foc, arză hanul cu crăietul, arză ulița întreagă, arză tot orașul, că e plin de vagabonzi străini și de tâlhari, cu cuțitele în mână.

înțeleptul episcop l-a mângâiat, până ce s-au pus la masă, și în timpul mesei l-a rugat să-i fie primită și rugăciunea ce voiește a i-o face; și iată ce am putut afla că i-a zis:

— Măria Ta, ești mare, ești de tot mare, ești părintele a 3 milioane de locuitori, și nu găsesc de cuviință ca să te amesteci, însuți, la fața locului, între atâtea haimanale de care-mi vorbești, pe câtă vreme o poruncă a Măriii Tale, dată de aici sau din București, este îndestulătoare ca să se facă toate îndreptările. Dacă iubești pe D-zeu și țara, oprește-te până la întoarcerea aghiotantului, care l-ai trimis, și apoi fă cum te va lumina D-zeu.

Pătruns Vodă de aceste cuvinte și în așteptarea aghiotantului, și-a amânat plecarea spre Brăila. Sosind aghiotantul, cu raportul lui