Pagină:Dimitrie Papazoglu - Istoria fondărei orașului București.djvu/165

Această pagină nu a fost verificată

Odobescu, și văzând Vodă că toate s-au liniștit, a plecat îndărăt, de-a dreptul la București.

Al doilea episod este acesta:

Luni, dis-de-dimineață, după dumineca în care fuseseră insurgenții bătuți și arestați, toate familiile morților, aflând că a venit Odobescu din București, s-au grămădit, cu mic cu mare, femei, copii, fii, nepoți și strănepoți, bulgărime și grecime, în curte la colonelul Engel, unde se afla Odobescu tras în gazdă; au început să zbiere, ca să iasă Odobescu afară și să le înapoiască sufletele bărbaților și rudelor lor, să sloboază de la închisoare pe cei arestați. Odobescu se căznea să-i împace prin dări de bani, spunându-le să se întoarcă acasă și să fie liniștiți. Mulțimea refuza acest ajutor, strigând:

— Nu vrem bani, vrem sufletele morților și pe cei arestați.

În acel critic moment, pe când Odobescu nu mai știa ce să facă, se auziră și tobele batalionului nostru intrând în Brăila, traversând ulițele centrale. Atunci, familiile primiră câte 2-3 ruble, ca ajutor, și se întoarseră la căminele lor.

Iată ce va să zică sosirea la timp a unei armate.

Sultanul Medgid, după recomandația lui Vodă, ne-a decorat pe toți ofițerii cu „Nișam Eftihar", în diamante, purtat la gât, și ne-a dat brevete de mulțumire.

Venim acum la a doua revoluție, tot în Brăila.

La începutul anului 1842, colonelul Iacobson, aghiotantul lui Vodă Ghica și prefect al orașului Brăila, înștiințează garnizoana, în luna februarie, într-o duminecă pe la prânz, că pentru noaptea următoare se pregătește o mare revoluție de vagabonzii Brăilei, greci amestecați cu bulgari, cari au de gând a da foc orașului, a omorî pe colonelul Engel și pe toți ofițerii și a concedia pe toți soldații Brăilei, spre a se întoarce pe la satele lor.

Pe dată ne-a chemat colonelul pe toți căpitanii și pe maiorii R. Golescu și N. M. Manu, și s-a chibzuit cu noi să strejuim orașul noaptea, îndoind posturile, astfel ca, în cazarmă, din 6 companii ce erau în garnizoană, să nu rămână decât două. Șeful plutonului de cavalerie, repausatul locotenent Petrăchescu, lipsea din oraș, fiind la vânătoare. Intorcându-se seara, a trimes colonelul Engel, pe la 9 ore din noapte, ca să-l cheme să-i ordone a patrula și el cu cavaleria lui orașul. Ordonanța colonelului s-a dus în goană la d. Petrăchescu și acesta se îmbrăcă repede, își