Savantul și mult talentatul economist italian Achille Loria, care a făcut această analiză a dezvoltăreĭ Americeĭ, cu drept cuvînt găsește că această dezvoltare americană distruge teoriea luĭ Buckle, după care evoluția economică a societățeĭ e determinată de evoluția cunoștințelor, a științeĭ, a inteligențeĭ. Un fervent aderent înse al luĭ Buckle, un tînăr învățat, Guglielmo Ferrero, respunde luĭ Loria că chiar faptele expuse de acesta arată că Buckle a avut dreptate, pentru că, zice Ferrero, «dacă Englejiĭ carĭ s’au dus în America ar fi avut toțĭ geniul unuĭ Spencer, eĭ ar fi avut cu totul altă istorie… Greșelĭ făptuite sunt inevitabile pentru omenirea prezentă dar o omenire de zece orĭ maĭ inteligentă nu le‑ar fi săvîrșit». De aice urmează, după Ferrero, că Buckle a avut dreptate crezînd că inteligența și progresul cunoștințelor sînt factorul hotărîtor al întregeĭ viețĭ istorice în general și al viețeĭ economice în special.
De multe orĭ și slăbiciunea argumentelor protivnicilor uneĭ teoriĭ arată, într’un mod indirect, puterea și veracitatea teorieĭ.
In adevăr.
Loria examinînd dezvoltarea istorico‑socială a Americeĭ, arată că dezvoltarea aceasta a fost condiționată de procesul economic și nicĭ de cum de inteligența oamenilor orĭ de dezvoltarea cunoștințelor omeneștĭ. «Da, zice Ferrero, dar dacă oameniĭ ar fi fost de zece orĭ maĭ inteligențĭ, orĭ