dacă ar fi fost toțĭ geniĭ, atuncĭ ar fi fost alt‑fel.» «Foarte bine, ar putea să‑ĭ respundă Loria, se înțelege că dacă toțĭ oameniĭ ar fi geniĭ orĭ semizeĭ, atuncĭ ar fi altă socoteală, dar noĭ nu observăm și nu studiem procesul istoric al unei omenirĭ imaginare, ci al omenireĭ reale, așà cum a fost ea, așà cum a trăit ea în realitate. Și în această omenire reală procesul economic hotărăște mersul istoric al omenireĭ.»
Cum vedem, argumentele luĭ Ferrero sînt nu slabe ci naive și copilărești. Și dacă un om cult nu găsește alte argumente, apoĭ și aceasta vorbește în folosul teorieĭ pe care o combate.
***
Să trecem acuma la un exemplu de altă natură.
Să luăm societatea medievală la un timp anumit al dezvoltăreĭ sale, cu comunele eĭ rurale în carĭ se păstraseră încă remășiți din comunismul primitiv.
In aceste comune rurale se produceaŭ maĭ toate cele necesariĭ comuneĭ. Ceea ce se producea se consumà în mare parte în comună; cu alte cuvinte, în comună se produceaŭ valorĭ de întrebuințare și nu valorĭ de schimb, nu mărfurĭ. Aceste comune rurale eraŭ foarte izolate unele de altele din cauza lipseĭ de căĭ de comunicație. Meseriașiĭ și micile stabilimente manufacturiale exi-