Fauna României/Lămurire

Fauna României de Ion Th. Simionescu
Lămurire
Introducere


LĂMURIRE.

Lucrarea de față o socot ca o continuare a cărții «Țara noastră», apărută în aceeași editură[1].

In aceasta din urmă am căutat să dau o icoană generală a României, cu tot ce se întâlnește în cuprinsul ei. Unele capitole au fost numai schițate, ca trăsături care nu puteau lipsi din întregirea tabloului. Importanța lor însă cerea o desvoltare mai deosebită. In special lumea animalelor și a plantelor, constitue pretutindeni caracteristici demne de cunoscut mai în deaproape.

Mulțumită înțelegerii rostului unor asemenea lucrări din partea stimatului meu coleg d-l Prof. Al. Rosetti, apare lucrarea relativă la lumea animalelor din România. Poate, dacă împrejurările vor fi prielnice, îi va urma și descrierea podoabei plantelor dela noi.

Și această lucrare, am alcătuit-o tot mai mult cu gândul de a atrage luarea aminte asupra celor ce se găsesc la noi. Prin ea nu este exprimată nicio pretenție de savantism, ce cade în seama specialiștilor, de a căror lucrări m’am folosit. Numele lor au fost pomenite, ca semn de mulțumire, la locul cuvenit.

Natura atrage; cunoscută mai deaproape, susține pe om în vâltoarea vieții.

Marea operă a lui Brehm, Thierleben, apărută în diferite ediții, tradusă în multe limbi, nu e folosită numai de specialiști.

Ea a dat unora leac împotriva neajunsurilor vieții; a îndreptat pe alții spre cercetarea mediului natural în care trăiesc.

Cam cu acelaşi gând, luând drept călăuză cartea lui Brehm, am încercat să alcătuesc această lucrare, întregirea fragmentelor ce le-am tipărit din vreme ’n vreme. Interesul deșteptat prin ele, a fost îndemnul ca să scriu cartea.

Mulțumesc în primul rând d-lui Prof. Al. Rosetti, de primirea lucrării în editura «Fundației pentru literatură și artă Carol II», și de grija pusă ca ea să apară în aceleași condițiuni alese, ca tot ce se tipărește sub supravegherea sa competentă.

Mulțumesc tuturor care m’au ajutat, prin scrisul lor, prin desemnurile, unele originale, sau cu sfatul lor.

Prof. I. SIMIONESCU

Note de subsol[modifică]

  1. I. SIMIONESCU, Țara noastră. Ed. II, 1938.