Sari la conținut

Wikisource:Roboți

Această pagină documentează o politică oficială a Wikisource. Ea este acceptată de majoritatea contribuitorilor și este considerată un standard pe care toată lumea ar trebui să-l urmeze. Cu excepția modificărilor minore, vă rugăm să folosiți pagina de discuție pentru a propune schimbări ale acestei politici.
Politici și îndrumări Politici și îndrumări pentru roboți Arhivă
Scurtătură:
WS:RBT
Această pagină conține informații privind standardele curente, precum și îndrumări legate de folosirea roboților, a scripturilor automate care fac modificări în mod autonom sau semi-autonom.

Roboții reprezintă procese automate sau semi-automate care modifică paginile conținute la Wikisource, dispunând de supervizare umană redusă sau inexistentă. Deoarece este posibil ca roboții să consume resurse suplimentare ale serverului sau să deranjeze funcționarea proiectului, operatorii acestora trebuie să urmeze indicațiile de mai jos. Această politică informează asupra modurilor de utilizare a roboților; aceia care nu urmează această politică vor fi blocați până la momentul când supervizorii vor fi rezolvat problemele apărute.

Politică

[modifică]

Contul robotului

[modifică]

Robotul trebuie să utilizeze un cont separat de cel al operatorului său. Orice cont trebuie să conțină în mod clar și vizibil cuvântul robot sau abrevierea bot, pentru a îl diferenția de conturi umane; cele mai frecvente forme utilizate derivă din numele operatorului.

În cauza unor probleme, operatorii trebuie să răspundă pentru acțiunile roboților acestora; nu se acceptă ca răspunsurile să fie oferite de către scripturi automate. Unii operatori pot alege să redirecționeze paginile de discuție ale roboților către propriile pagini, cum nu toți roboții detectează mesaje noi.

Consimțământul comunității

[modifică]

Roboții trebuie să obțină aprobarea comunității în cadrul Scriptoriului înainte să își înceapă activitatea (cu excepția celor care adaugă legături cu proiecte omonime). Utilizatorii care cer acordul comunității ar trebui să menționeze scopul funcționării robotului, limbajul de programare folosit de către acesta și gradul de interacțiune umană pe care o implică funcționarea robotului. Când sunt relevante, ar trebui menționate și sistemul robotului și perioada în care acesta își va desfășura activitatea.

Dacă după minimum trei-patru zile nu se manifestă opozanță, robotul își poate începe activitatea fără a-i fi acordat statutul de robot. El va trebui, însă, să-și înceteze activitatea dacă vor exista plângeri în seama acestuia. După o săptămână de rulare, operatorul poate cere ca un birocrat să-i acorde statutul de robot.

Folosire inacceptabilă

[modifică]
  • Modificări controversate: Roboții vor face modificări pe care restul comunității le agrează; nu ar trebui folosiți niciodată pentru modificări controversate. Dacă intenționați să lărgiți scopul unui robot dincolo de cel asupra căruia ați primit deja consimțământul comunității, atunci menționați acest fapt în Scriptoriu pentru a vă asigura că nu există opozanță
  • Introduceri de date în masă: Roboții nu pot fi folosiți pentru introducerea în masă de date fără a primi aprobarea expre a comunității. Aici se include încărcarea dinamică a conținutului altor siteuri. Astfel de acțiuni vor rezulta în blocarea accesului și adăugarea paginii între cele interzise. Dacă doriți să descărcați conținutul Wikisource, vă rugăm să folosiți oportunitatea WikiMedia.
  • Corectare gramaticală: Niciun bot nu poate rula automat pentru a corecta greșelile gramaticale, în special asupra paginilor din domeniul articolelor. Lucrările ar trebui conservate ca atare, incluzând greșelile gramaticale ale acestora. Mai mult, nu există în mod curent posibilitate de corectare gramaticală fără o marjă de eroare semnificativă.

Îndrumări

[modifică]

Ritm de utilizare

[modifică]

Roboții ce rulează fără statutul aferent ar trebui să-și desfășoare activitatea la intervale de peste 1 minut. Odată ce au fost autorizați, ar trebui să opereze la un interval minim de 5 secunde (12 modificări per minut). Roboții ar trebui să evite funcționarea în timpul orelor de vârf, cum ocupă rapid resursele serverului care ar trebui să fie rezervate utilizatorilor umani și cititorilor. În timpul acestor perioade, ei ar trebui să opereze la intervale de 20 secunde (3 modificări per minut).

Supervizare

[modifică]

Cu excepția cazurilor când este exprimat clar că robotul funcționează autonom, operatorul ar trebui să fie disponibil, să-și verifice ocazional mesajele și să fie pregătit să oprească rularea robotului în situațiile în care acesta nu funcționează cum este dorit sau în cazul în care sunt depuse plângeri la adresa sa. Dacă operatorul nu este disponibil, robotul ar putea fi blocat până problemele ivite se vor fi rezolvat.

Dezvoltare și codul sursei

[modifică]

Operatorii sunt încurajați să actualizeze frecvent robotul. De asemenea, ei sunt încurajați să ofere codul sursei (în mod public sau la cerere), deși acest lucru nu este obligatoriu.

Vezi și

[modifică]