Sari la conținut

Wikisource:Politica administratorilor

Această pagină documentează o politică oficială a Wikisource. Ea este acceptată de majoritatea contribuitorilor și este considerată un standard pe care toată lumea ar trebui să-l urmeze. Cu excepția modificărilor minore, vă rugăm să folosiți pagina de discuție pentru a propune schimbări ale acestei politici.
Politici şi îndrumări Politica administratorilor
Această pagină reliefează politica generală privind accesul administratorilor la Wikisource.

Obținere

[modifică]

Consens

[modifică]

Un utilizator poate primi drepturi de administrator permanent în urma unui consens al comunității; pentru informații privind îndatoririle tradiționale ale unui administrator vedeți Administrație. Acest consens este exprimat în urma unui vot desfășurat în pagina administratorilor. Însuși utilizatorul poate porni această discuție, dar nominalizarea sa poate fi făcută și de o altă persoană. În orice situație, nominalizarea trebuie să conțină motivele pentru acordarea accesului de administrator; vedeți arhiva nominalizărilor pentru nominalizări trecute.

Votul va dura minim o săptămână. Deși oricărui utilizator îi este permis să discute nominalizarea, doar voturile contribuitorilor recunoscuți vor cântări în decizia finală. Un birocrat (vedeți lista administratorilor) va arhiva nominalizarea odată ce procesul electoral se va finaliza și va face demersul necesar instaurării noului administrator, dacă rezultatul votului este unul pozitiv.

Temporari

[modifică]

Un utilizator poate cere drepturi de administrator pe o perioadă temporară dintr-un anumit motiv. În astfel de situații se recomandă folosirea procesului electoral menționat în Consensul anterior. Dacă și numai dacă situația este de natură urgentă, un birocrat local poate acorda drepturile de administrator imediat, bazându-se pe judecata sa. Utilizatorul poate face atunci modificările cu care a fost însărcinat și numai acele modificări.

Stewards și dezvoltatori

[modifică]

Stewards și dezvoltatori își pot acorda oricând acces temporar de administrator. Dacă accesul se vrea a fi unul permanent, se recomandă ca și aceștia să se supună consensului anterior.

Folosire

[modifică]

Acțiuni de bază

[modifică]

Vedeți:

Revenire

[modifică]

Opțiunea de revenire automată asupra modificărilor făcute de un utilizator într-o anumită pagină având descrierea standardizată a acestei acțiuni: "S-a revenit asupra editărilor făcute de $2 (talk) la ultima versiune de $1". Această opțiune a fost implementată pentru a simplifica anularea modificărilor malițioase. Deși teoretic poate fi folosită pentru a reveni asupra oricărei modificări, situația poate degenera în cazul în care revenirea influențează o modificare legimită cu care administratorul nu este de acord. Administratorii ar trebui să evite revenirea modificărilor legimite pe cât posibil, iar revenirile nu ar trebui degenera niciodată în conflicte de modificare.