Pagină:Zamfir C. Arbure - În exil.djvu/392

Această pagină a fost verificată

în odaia sa, cu prealabila învoire a șefului său, răposatul d-ru Sergiu.

Așa dar, lucrurile au mers până acum de minune — aveam un ajutor ne bănuit de poliția muscălească, aveam și un depou sigur. Restul a mers și mai perfect. Peste două-trei zile inundasem cu cărțile revoluționare librăriile din capitală și din provincie; — ofițerii ruși avizi de a pune mâna pe fructul oprit năvăliră asupra acestei mărfi cu așa furie, în cât două-trei săptămâni au cumpărat de la Graeve & Solozi etc. absolut tot ce am depus p’acolo. Această isbândă mă încurcase întru cât-va; depoul meu se topea vădit, și ’mi era ciudă că nu m’am aprovisionat mai bine. Din încurcătură însă m’a scos Dragomanow, care, calculând bine că coletele luate cu mine în curând se vor epuisa, ’mi espediase imediat ce a priimit știrea despre sosirea mea fără accidente în Romania, peste 800 chilograme de cărți.

Între cărțile și broșurile ce am priimit peste câte-va zile, găsii și niște esemplare a broșurei lui Dragomanow: Les turcs du dedans et du dehors.[1] O broșură de actualitate,

  1. Broșura aceasta a fost citată la 1878 de catie d Athanasiade în scrierea sea «La Basarabie.» Me cred dator să mulțumesc aci autorului acelei broșuri, care pentru noi românii din Bassarabia a fost pe aceste timpuri negre, o mângâiere meritată. Loviți la inimă de d N Krețuleseu, pe rana ce ne a făcut acest vlăstar al boemiei noastre pământene, ne-a pus balzam d. Athanasiade, luându-ne apărarea.