însă în anatomic nu arată că femeea ar fi inferioară bărbatuluĭ în privința facultăților intelectuale.
«Raportul greutățiĭ creerilor către înălțime e maĭ mic la sexul femeesc de cît la cel bărbătesc, dar aceasta e din pricină că înălțimea nu arată tocmaĭ greutatea trupuluĭ. Căcĭ dacă se comparează greutatea creerilor cu a trupuluĭ, găsim din contră că sexul femeesc are creeriĭ maĭ greĭ atît la vîrsta adultă cît și la naștere. Această deosebire e puțin însemnată, dar sigur că ar fi mult maĭ mare dacă am lăsà de-o parte grăsimea care se găsește în mult maĭ mare cantitate la femee de cît la bărbat, căcĭ aceasta nu trebue să figureze în comparațiea maseĭ creeruluĭ cu a trupuluĭ, de vreme ce e ceva inert și n’are nimic a face cu creeriĭ.»
Iată ce maĭ zice tot Manouvrier în «Revue Scientifique» No. 7, 17 Fevruarie 1883. D-sa studiind caracterele sexuale ale craniuluĭ femeesc, le privește ca o urmare a sistemuluĭ osos și muscular la bărbat și la femee, căcĭ desvoltarea acestora are mare înrîurire asupra creerilor. Din pricina acesteĭ înrîurirĭ, femeea se deosebește de bărbat prin acele părțĭ craniene carĭ sunt maĭ strîns legate cu aparatul de mișcare. Ar fi decĭ a priori de mirat ca femeia să aibă tipul parietal, dacă e adevărat că zona motrice a creerilor e acoperită de către zona parietală a craniuluĭ. Dacă din contră zona parietală a craniuluĭ e maĭ mică la femee de cît la bărbat, atuncĭ urmează că zona frontală și cea occipitală îs maĭ marĭ. După nenumărate măsurĭ ale luĭ Broca asupra părților craniuluĭ, d-r. Manouvrier ajunge la încheerea că regiunea frontală e tot atît de desvoltată la un sex cît și la altul, relativ la întregul craniŭ, iar la femee regiunea occipitală e maĭ mare.
Așa dar, cît e vorba de acest argument, am putea fi foarte bine puse pe aceiașĭ treaptă cu bărbațiĭ; pricina e însă că nu-ĭ aceasta baza pe care se întemeiază domnia bărbatuluĭ ci pe modul de producție. Cînd femeia va avea acelaș rol în producție, atunci va fi egală bărbatuluĭ politicește și economic independentă; pînă atuncĭ toate sunt numaĭ iluziĭ.
***