Sari la conținut

Pagină:Literatură și știință - Volumul I (1893).pdf/66

Această pagină nu a fost verificată
56
Sofia Nădejde

și podoabele; bărbatul se îndeletnicea maĭ numaĭ cu vînatul și războiul. Faptul fiziologic că femeea era mamă, că trebuia de bine de răŭ să îngrijească de copiĭ, să-’ĭ ție în jurul eĭ, a făcut ca ea să fie maĭ timpuriŭ de cît bărbatul stăpînă asupra unuĭ mic avut, anume asupra instrumentelor casnice; în jurul eĭ s’a început a se grupà familia. Femeea avea copiĭ, aceștia ’șĭ cunoșteaŭ mama; tatăl începe a fi cunoscut tocmaĭ tîrziŭ, cînd se stabilește familia pereche, de oare-ce înainte de asta domnea așa soiŭ de relațiĭ că nu se putea ști care e tatăl. Băețiĭ, o dată marĭ, ’șĭ apăraŭ surorile și nepoțiĭ, eĭ făceaŭ parte din ginta mameĭ, bărbațiĭ surorilor însă eraŭ mosafirĭ, eĭ făceaŭ parte din altă grupare orĭ gintă, și nu aveaŭ nicĭ un drept și nicĭ o putere asupra femeilor și asupra copiilor.

Maĭ departe, cînd familia evoluiază și ajunge la familia pereche în care un bărbat dintr’o gintă trăește cu o femee din altă gintă, tot găsim femeea a tot puternică. Aceasta e perioada matriarcatuluĭ în care femeea e stăpînă în gintă, aicĭ înrudirea se ia după mamă, copiiĭ moștenesc pe mamă nu pe tată, pe acesta îl moștenesc nepoțiĭ, anume: copiiĭ surorilor. Exemple carĭ dovedesc aceasta, se găsesc și la popoarele istorice, nu numaĭ la triburile sălbatice de azĭ.

Pe timpul luĭ Herodot, Egiptencele aveaŭ o stare așa de bună, în cît Greciĭ numeaŭ Egiptul o țară pe dos.

«Așà de deosebite sunt obiceiurile și legile Egiptenilor de ale celor-l’alte popoare, în cît la dînșiĭ bărbațiĭ poartă sarcinele pe cap, iar femeile pe umere. Femeile merg în tîrg și tîrguesc, în vreme ce bărbațiĭ închișĭ în casă țes… Băețiĭ nu sunt datorĭ să’șĭ hrănească părințiĭ, această sarcină cade pe fete.»

Diodor din Sicilia scrie:

«Din pricina numeroaselor bine-facerĭ ale zeițeĭ Isis, s’a hotărît ca regina Egipetuluĭ să aibă maĭ multă putere și cinste de cît regele; acest fapt ne lămurește de ce la particularĭ, bărbatul e al femeeĭ, în termeniĭ contractuluĭ dotal, și e hotărît între soțĭ că bărbatul va ascultà de femee.»

Acestea nu eraŭ de cît urmele matriarcatuluĭ.