În această formă de familie nu maĭ puteaŭ fi relațiĭ sexuale între tată și fiică saŭ între mamă și fiŭ, ba nicĭ între un ascendent și un descendent oare care.
Această formă nu se maĭ găsește a-zĭ nicĭ la cele mai selbatece popoare, dar că a fost ne dovedește mai întîiŭ sistemul de înrudire numit de Morgan malaĭezian și studieat maĭ întîiŭ de misionarĭ în insulele Hawaĭ. Copiiĭ numeaŭ mamă nu numaĭ pe născătoarea lor, dar chiar și pe toate surorile ĭeĭ; de asemenea ziceaŭ tată la toțĭ frațiĭ născătoareĭ lor și la aĭ celoralalte surorĭ ale ĭeĭ. Între dînșiĭ îșĭ ziceaŭ frate și soră. Acest sistem de înrudire a trebuit să se nască în vremea familieĭ consanguine, în care frațiĭ și surorile, trăind în promiscuitate, ĭerà firesc lucru să fie privițĭ de cătră copiĭ ca tațĭ comunĭ și mame comune. Acest sistem de înrudire se află maĭ mult saŭ maĭ puțin schimbat în toată Polineziea; cum se vede ușor ĭel nu are nume pentru verĭ și pentru vere. Acest sistem de înrudire nu se potriveà de loc însă cu familiea din Hawaĭ. Acolo, cum vom vedea, ĭerà oprită căsătoriea între frațĭ și surorĭ, decĭ nu avea nicĭ un înțeles să zică un copil tată la toțĭ frațiĭ și veriĭ mîni-sa, și toțĭ aceștĭ frațĭ și verĭ n’aveaŭ nicĭ ĭeĭ de ce să zică la copiiĭ surorilor lor fiĭ și fiice. Sistemul malaĭez se păstrase decĭ și după ce familiea consanguină dispăruse, și mulțămită luĭ s’a putut dovedì o formă de familie, care acuma nu se maĭ găsește. «Familiea, zice Morgan, ĭeste elementul activ; ĭea nu stă nicĭ cum loculuĭ, ci pășește înnainte de la o treaptă maĭ de jos, la una maĭ înaltă. Sistemele de înrudire, din potrivă, sînt pasive, ĭele înregistrează progresele, ce-a făcut familiea în cursul timpuluĭ, și suferă prefacerĭ radicale numaĭ cînd familiea s’a schimbat radical.»
Din acest feliŭ de căsătorie s’aŭ păstrat urme la unele triburĭ, cari de alt-feliŭ staŭ maĭ sus, în privința familieĭ. Ast-feliŭ, am citat în urmă cîte-va exemple după Spencer și Lafargue. Maĭ ĭeată încă unele: după Clavigero, căsătoriea între frate și soră nu ĭera oprită la Panuchaijĭ. Piedrahita ne spune că locuitoriĭ din Cali «luaŭ în căsătorie pe nepoatele lor și uniĭ seniorĭ pe fiicele lor.» În Peru, Incașiĭ îndatoriseră pe moștenitorul tronuluĭ să se însoțească negreșit cu soră-sa dreaptă de pe tată și de pe mamă[1]. Acelașĭ lucru se obiș-
- ↑ Spencer. Sociologie, II, pag. 214.