Cocoana Zamfira salută grațios pe camaradul ei, îi întinde mâna stângă și se așază alături, pe când băiatul din prăvălie i-aduce o țuiculiță.
— D. Tomița n-a venit? întreabă coana Zamfira.
— Nu, răspunde d. Iancu.
— Unde-o fi umblând?...
Zicând astea, scoate din sân o legăturică, o pune pe masă, o ține cu mâna dreaptă și cu stânga o dezleagă. Din legăturică scoate un pumn de mărunțiș, dintre care alege cu băgare de seamă câteva bucăți, să le arate camaradului.
— Le-ai văzut sărăciile astea noile, domnule Iancule?
— Le-am văzut... procopseală! semn de calicie, coană Zamfiro!
— S-a stricat țara asta, domnule Iancule! Care cum trece: «Crede, babo, că e criză!»...
— Nu vezi dumneata, coană Zamfiro, dacă a ajuns visteria să facă bani de tinichea!...
Pe când vorbesc cei doi camarazi, iată că intră și d. Tomița Barabanciu. Îl cheamă astfel, fiindcă, din tinerețe și până acum câțiva ani, a fost toboșar municipal. Umblând, cu toba lui, de colo până colo, pe vreme bună și pe zloată, vara pe arșiță, iarna pe ger, a contractat un reumatism articular acut, pe care nu l-a putut combate decât cu rachiu de izmă fiert cu piper. Oricând îl încearcă la încheieturi, cu nimic altceva nu i se poate alina. Obosit de atâta carieră, s-a retras cu o pensioară de treizeci de lei, ca infirm din cauză de serviciu, și ca să nu stea degeaba toată ziua, să-și mai facă de lucru — acuma, cere. D. Tomița intră având aerul foarte contrariat. Se vede că-l încearcă la încheieturi. Băiatul din prăvălie a înțeles aceasta si aduce numaidecât, fară comandă, rachiul de izmă cu piper. D. Tomița salută politicos pe camarazi, se așază lângă ei tăcut și dă repede pe gât o doză; apoi se scutură din umeri: parcă s-au mai alinat înțepăturile reumatismului. De aceea, pacientul se mai înseninează la față și intră în conversație:
— Ați văzut banii ăi noi?
— Sărăciile de tinichea?... Uite-le, zice cucoana.
— Coană Zamfiro, să nu zici vorba asta... Dumneata nu-nțelegi cum e chestia...