Pagină:Dimitrie R. Rosetti - Între Capșa și Palat.djvu/209

Sari la navigare Sari la căutare
Această pagină a fost verificată

Mai avem și calitatea să fim un popor umanitar, adică cu inimă bună, înduioșat de suferințele aproapelui nostru, respectuos pentru drepturile sale.

De aceea, în Constituție și în legile noastre găsești de toate: libertatea conștiinței și a cugetărei, a intrunirelor publice, apoi vine libertatea individuală, libertatea votului, într’un cuvînt toate libertățile afară de aceea de a circula pe stradă de la ora 11 noaptea înainte, dacă n’ai împlinit 18 ani. Aceasta a fost suprimată printr’un ukaz al d-lui prefect de poliție, acum în urmă de tot.

Veți bine-voi a mai observa că la noi nu există pedeapsa cu moarte, că munca silnică e relativ dulce, căci sunt oameni liberi cari muncesc relativ mai mult de cît cei din temnițe, dovadă slujbașii de la tram-vayuri și cei de la căile ferate, de și aceștia n’au dat examen de admisibilitate înnaintea Curților cu jurați.

Oamenii cei mai răi, cei mai perverși se bucură si ei de oare-care milostivire, căci nu sunt supuși neomenosului sistem celular în timpul osîndei. Ucigașul, incendiarul,