Pagină:Dimitrie R. Rosetti - Între Capșa și Palat.djvu/143

Sari la navigare Sari la căutare
Această pagină a fost verificată

sunt bune pentru împrejurări mai serioase, cînd nevoiașul a plecat la vînătoarea unei sume de la două-zeci de lei în sus. Pentru trebuințele din toate zilele, rolul cel mare îl joacă pataca de cinci lei, și spre a ți-o procura cu înlesnire, șmecherlicul cel mai obicinuit este acel al «Domnului care și-a uitat punga».

Domnul care și-a uitat punga, intră ca o vijelie într’un local public, după ce în prealabil a examinat din afară prin fereastră mutrele tuturor consumatorilor. Se apropie de prima persoană cunoscută pe care o găsește singură la o masă și pe nerăsuflate, cu repeziciune, scotocindu’și buzunarele, îi zice : Te rog dă’mi cinci franci, mi-am uitat punga acasă cînd am eșit și n’am cu ce plăti birja.

Dacă prietenul e mai ceapcîn de cît dînsul, domnul cu pricina primește în loc de patacă, următorul răspuns : «Știi ce, tot zici că ești cu birja; întoarce-te acasă și ia-ți punga.» De obiceiu, solicitatorul își alege însă victimele între persoane mai puțin intime, cari nu îndrăsnesc să pue la