Pagină:Dimitrie Papazoglu - Istoria fondărei orașului București.djvu/207

Această pagină nu a fost verificată

dată începea logofătul Dreptății, cu o listă în mână, a ruga pe Vodă ca să ierte pe cei vechi de prin închisori, cum și să ușureze pedepsele celor mai noi.

Vodă se întorcea cu blândețe părintească către mitropolit și boieri și le zicea:

— Preasfinte și cinstiți boieri, rog pe D-zeu ca totdeauna să vă am de ajutor la asemenea faceri de bine.

Logofătului Dreptății îi zicea că, chiar din ziua aceea, să înștiințeze pe osândiții pe care îi recomandase, că sunt iertați.

Tot astfel și părinții iertau, în acea zi, pe membrii familiei lor ce făcuseră vreo greșeală. A doua zi, începeau cu toții Postul cel mare al Paștelui, mergând la biserică de două ori pe zi, unde se făcea Sfânta Slujbă de către preoți îmbrăcați în odăjdii negre, fără zgomot și fără multe cântări, decât „Miluiește-mă, D-zeule, miluiește-mă". Această rugăciune se repeta de către amândouă strănile de cântăreți, de 365 de ori, iar liturghia se numește până în ziua de astăzi Prezvitera (liturghia cea veche), aluziune la liturghiile ce le făceau creștinii prin subterane (catacombe) la primirea cristianismului, în timpul idolatriei.

Un alt obicei creștinesc frumos. Orașul București, precum și altele din țară, era ocolit prin cruci de lemn sau de piatră; nici o barieră nu era fără cruce, și aceasta, ca trecătorii să se închine când ieșeau, cât și când intru în Capitală, zicând: „Cruce ajută!" Obiceiul e vechi, ca la orice început să se zică această rugăciune și chiar copiii când începeau abecedarul ziceau: „Cruce ajută!"

Ocupația locuitorilor de primprejurul Capitalei, cea mai de căpetenie, era fabricarea lumânărilor de ceară; dânșii aveau stupi de albine, vindeau mierea cu fagurii cei mai curați și ceara pentru sfintele biserici, cea mai curată și neamestecată; se făcea apoi comerț foarte întins și foarte folositor, ca acela al gogoșilor de mătase, cu borangicul, cu țesutul de pânzării de in și bumbac și cu înălbitul pânzelor. Duzii din vii aveau un mare preț, din cauza frunzelor cu care se hrăneau gândacii. Din cauza străinilor pe care i-am îmbrățișat între noi, am pierdut industria asta.