Pagină:Dimitrie Papazoglu - Istoria fondărei orașului București.djvu/190

Această pagină nu a fost verificată

S-au dus toți dintre noi, ei nu mai sunt azi, dar numele lor va umplea totdeauna paginile istoriei țării.

Mă întorc la binefacerile boierești, ca să dau un exemplu: Am trăit în tinerețea mea cu fiul unui boier foarte mare, care era șeful meu; acest boier, bătrân, cu barba albă, ocupa cel mai mare post în administrația țării; el a aflat că un nenorocit zapciu din partea muntelui, pe care, cu o jumătate de an [înainte], îl numise el la o plasă, ar fi făcut mai multe hioții. Pe dată a ordonat de a fost depărtat din post. Nenorocitul zapciu, care avea o casă de șase copii, între cari două fete mari, vine în București, fără post, hotărăște să se ducă la boier să îngenunche, să plângă și să se roage să-l ierte.

într-o zi se strecură nenorocitul și sosi la ușa odăii boierului. Bătrânul boier tocmai se spălase pe obraz și se afla cu prosopul în mână, ștergându-se iute pe obraz, pentru ca, în urmă, să înceapă a-și face închinăciunea, după obicei. În acel moment, zărește pe zapciu și, indignat, începu să-i strige:

— Ce cauți la mine, hoțule și nerușinatule ? Vrei să mă superi tocmai când să-mi fac cruce ca tot creștinul ? Ieși afară!

Și întorcîndu-se ca să înceapă a se închina, nu i-a fost cu putință a pronunța cuvintele din Tatăl nostru: „și iartă-ne nouă, Doamne, greșalele noastre, precum iertăm și noi greșelile greșiților noștri". Atunci, cu o liniște creștinească, deschise ușa și strigă servitorului său:

— Repede-te, sosește-l și îl cheamă pe nenorocitul ăla de ciocoi. Servitorul se repezi până la poartă și, sosind pe zapciu, l-a chemat îndărăt și boierul, cum 1-a văzut la ușă, i-a zis:

— Iartă-mă, nenișorule, de vorbele care ți-am spus, ca să pot să-mi urmez închinăciunea!

Fostul zapciu a răspuns tremurînd:

— D-zeu să te ierte, cocoane, iartă-mi și d-ta, că nu știu ce să mă fac cu șase copii care-i am în casă.

Atunci i-a zis boierul:

— Du-te la Vornicie și așteaptă-mă.

într-adevăr, tot în acea zi, după ce i-a dat poveți îndestul de părintești, a trimis poruncă către ispravnic să-l instaleze iarăși in postul său.

Alt fapt tot din casa acestui boier:

Fiul său era șeful meu cu care ședeam. Într-o zi vine servitorul de