Pagină:Dimitrie Papazoglu - Istoria fondărei orașului București.djvu/153

Această pagină nu a fost verificată

celor mari, primiți de-a dreptul cu gradele de ofițeri. Tot asemenea s-a urmat și cu trei regimente de infanterie, care compuneau șase batalioane de panduri, citate mai sus (din catanele Olteniei). Toată această armată era pusă sub ordinele marelui spătar Alecu Ghica, care, mai târziu, deveni domn; toată era concentrată într-o mare tabără, pe o câmpie întinsă în marginea Craiovei, dinspre Caracal, pe lângă bălțile vornicului Dimitrie Bibescu și a mănăstirii Jitianu. Ea a stat la Craiova și prin împrejurimile ei, pe vreme de iarnă, până s-a completat și cu recrutația din România Mare și până ce soldații au învățat bine exercițiile. Ofițerii erau din toată elita boierilor și a comersanților, care dădeau năvală din toată țara ca să se înroleze. Anume fii de boieri cu grad intrau de-a dreptul ofițeri, iar fiii de părinți fără boierie intrau iuncări, adică de-a dreptul cu gradul de sergenți nobili. Cele trei regimente au fost comandate de colonelii Em. Băleanu, C. Ghica și I. Solomon, fost șef al pandurilor olteni. Aceștia intraseră în armată de-a dreptul cu gradul de coloneii, corespunzător gradelor de boierie ce aveau.

Atunci am avut fericirea de a mă înrola și eu, autorul, cu gradul de iuncăr, în care am servit numai un an, căci învățasem slujba în perfecție. În anul 1831, ivindu-se holeră în România Mare, am pornit cu Regimentele întâi și al doilea, împreună cu patru escadroane, în marș forțat, spre București. Regimentul întâi, cu două escadroane, a fost poprit în București, pentru strejuire, după cum am descris mai sus, iar Regimentul al doilea a ocupat orașele Focșani, Buzău, Ploiești, Târgoviște și Câmpulung și ocnele Telega și Slănicul. Ștabul Regimentului al doilea era în Ploiești. Regimentul al treilea, sub comanda colonelului I. Solomon, strejuia Craiova, Ocnele Mari și trecătoarea Oltului, întinzându-se până la Slatina.

în toamna acestui an, 1831, adunându-se companiile Regimentului al doilea de prin sus-menționatele orașe, în București, prin cazarme și cartiruire pe la locuitori, au manevrat cu opt batalioane din armata rusă, cu două regimente de cazaci și cu două regimente de ulani, în prezența generalului Kiseleff, guvernatorul ambelor principate Valahia și Moldavia. Această manevră s-a întins pe toată câmpia Colintinii și a Herăstrăului. Lumea toată, adunată din oraș, era plină de bucurie văzând oștirea noastră manevrând cu vechea oștire rusă, la închipuitul răzbel, atacându-se și desfășurând planuri de apărare. Manevra era, întru adevăr, cu focuri, însă patroanele erau goale (fără plumb).