Maramureș brand cultural/Turnul „Ștefan”
←Centrul Vechi Baia Mare | Maramureș brand cultural de Dorin Ștef Turnul „Ștefan” |
Centrul istoric din Sighetu Marmației→ |
Cel mai reprezentativ edificiu din municipiul de pe malul Săsarului este turnul-clopotniță al bisericii “Sfântul Ștefan”, situat între străzile Crișan și 1 Mai, în imediata apropiere a Pieții Libertății - Piața Centrală (Circulus fori) a vechiului oraș.
Prima atestare documentară a bisericii de rit catolic datează din 1347, însă construcția este inaugurată oficial abia în 1387. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Iancu de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor. Construcția turnului începe după anul 1446, însă este finalizată abia în 1468, sub domnia lui Matei Corvin.
În 1619 se reface partea superioară, având forma unei piramide cu baza pătrată, cu patru turnulețe și este înzestrat cu clopote. Nouă ani mai târziu se montează un ceas cu lună. Afectate în repetate rânduri de trăsnete și incendii, cele două clădiri suferă mai multe reparații capitale, însă în 1763 se reface numai turnul. Cu acest prilej, se construiește pridvorul de la partea superioară.
Intrarea în turn se face prin ușa dinspre sud. Până la primul nivel se ajunge pe o scară de piatră în spirală. De aici până la foișor, accesul se face pe scări de lemn. Clădirea măsoară circa 50 de metri și, din pridvor, oferă o panoramă deosebită întregului oraș (Monografia Băii Mari, 1972).
În opinia unora, există numeroase analogii între edificiul băimărean și turnul vechii Primării din Praga. Alții îl compară cu Foișorul de Foc din București, însă, în acest caz, similitudinile țin de rolul comun - supravegherea orașului și prevenirea incendiilor. În Moldova, la Piatra Neamț, există o construcție care poartă numele de „Turnul lui Ștefan cel Mare”. De data asta este vorba de un turn-clopotniță (al Bisericii Sf. Ioan), parte a Curții Domnești, ridicate în 1491, în timpul domnitorului Ștefan cel Mare (1457-1504). Revenind la Turnul “Ștefan” din Baia Mare, să mai precizăm că vechiul orologiu mecanic (din secolul al XVII-lea) a fost înlocuit cu un mecanism electronic.
O mai nouă acțiune de reabilitare și consolidare a zidurilor a fost demarată la sfârșitul anului 2007, cheltuielile fiind suportate de Ministerul Culturii.
Mărețul edificiu nu este doar un important obiectiv istoric, ci a devenit un reper cultural la sfârșitul anilor '90, când în acest spațiu s-au desfășurat manifestarea „Poezia din turn” (la inițiativa actorului băimărean Paul Antoniu). Atât exponenții Școlii băimărene de pictură, cât și alți artiști plastici de renume au fost fascinați de silueta bătrânului turn cu orologiu și pridvor țărănesc la mansardă, motiv pentru care a fost imortalizat, din diferite unghiuri, în memorabile opere de artă.