Discuție:Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung

Sari la navigare Sari la căutare
Informații cu privire la această ediție
Ediție originală
Scrisoarea lui Neacsu.jpg
Sursă Stela Toma, Scrisoarea lui Neacșu în „Crestomație de literatură română veche”, vol I, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1984, p. 32-33
Contributor(i) Alex:D 3 ianuarie 2008 19:27 (EET)
Nivelul calității Lucrarea este completă și formatată. 50%.svg
Note Textul a fost comparat și cu facsimilul originalului, pentru corectitudinea transliterării și a ortografierii. În text apare cuvântul съNть, transpus aici sub forma sânt, incorectă altfel.
Corectori


Traducere în româna modernă[modifică]

Preaînțeleptului și nobilului și cinstitului, și de Dumnezeu dăruitului jupân, Hanăș Bengner, din Brașov, multă sănătate din partea lui Neacșu din Câmpulung.

Și iarăși aduc la cunoștință Domniei Voastre despre strategia turcilor,așa cum am auzit eu: că Împăratul a plecat din Sofia, negreșit, și a pornit pe Dunăre în sus.
Și iarăși să știți, Domnia Voastră, că a venit un om de la Nicopole, iar mie mi-a spus că a văzut cu ochii lui că au trecut acele corăbii, despre care știți și Domnia Voastră, pe Dunăre în sus.
Și iarăși să știți, că vor aduce din toate orașele câte cincizeci de oameni, ce vor servi drept ajutor pe corăbii.
Și iarăși să știți, că niște meșteri din Constantinopol au găsit o cale să treacă acele corăbii pe la Porțile de fier,despre care și Domnia Voastră știți.
Și iarăși spun Domniei Voastre despre planul lui Mahamet-Beg, cum am auzit de la nobilii învecinați și de la ginerele meu, Negre, cum i-a dat Împăratul voie lui Mahamet-Beg, despre permisiunea pe care o are acesta de a trece pe unde dorește prin Țara Românească.
Și iarăși să știți Domnia Voastră, că și lui Basarab ii este tare frică de acel tâlhar de Mahamet-Beg, mai cu seamă decât Domniei Voastre.
Și iarăși vă spun Domniei Voastre, stăpânului meu, tot ceea ce eu am înțeles. Eu spun Domniei Voastre aceste lucruri, iar Domnia Voastră sunteți înțelept și aceste cuvinte să le țineți la dumneavoastră, să nu afle mulți oameni despre ele, și Domniile Voastre să vă apărați cum știți mai bine.

Și Dumnezeu să vă bucure. Amin.
Preainteleptului și nobilului și cinstitului, și de Dumnezeu dăruitului jupân, Hanăș Bengner, din Brașov. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2a02:2f0a:bb01:2b00:9d55:2c2d:630f:1d61 (discuție • contribuții).