Discuție:Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung

Sari la navigare Sari la căutare
Informații cu privire la această ediție
Ediție originală
Sursă Stela Toma, Scrisoarea lui Neacșu în „Crestomație de literatură română veche”, vol I, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1984, p. 32-33
Contributor(i) Alex:D 3 ianuarie 2008 19:27 (EET)Răspunde[răspunde]
Nivelul calității Lucrarea este completă și formatată.
Note Textul a fost comparat și cu facsimilul originalului, pentru corectitudinea transliterării și a ortografierii. În text apare cuvântul съNть, transpus aici sub forma sânt, incorectă altfel.
Corectori


Traducere în româna modernă[modifică]

Preaînțeleptului și nobilului și cinstitului, și de Dumnezeu dăruitului jupân, Hanăș Bengner, din Brașov, multă sănătate din partea lui Neacșu din Câmpulung.

Și iarăși aduc la cunoștință Domniei Voastre despre strategia turcilor,așa cum am auzit eu: că Împăratul a plecat din Sofia, negreșit, și a pornit pe Dunăre în sus.
Și iarăși să știți, Domnia Voastră, că a venit un om de la Nicopole, iar mie mi-a spus că a văzut cu ochii lui că au trecut acele corăbii, despre care știți și Domnia Voastră, pe Dunăre în sus.
Și iarăși să știți, că vor aduce din toate orașele câte cincizeci de oameni, ce vor servi drept ajutor pe corăbii.
Și iarăși să știți, că niște meșteri din Constantinopol au găsit o cale să treacă acele corăbii pe la Porțile de fier,despre care și Domnia Voastră știți.
Și iarăși spun Domniei Voastre despre planul lui Mahamet-Beg, cum am auzit de la nobilii învecinați și de la ginerele meu, Negre, cum i-a dat Împăratul voie lui Mahamet-Beg, despre permisiunea pe care o are acesta de a trece pe unde dorește prin Țara Românească.
Și iarăși să știți Domnia Voastră, că și lui Basarab ii este tare frică de acel tâlhar de Mahamet-Beg, mai cu seamă decât Domniei Voastre.
Și iarăși vă spun Domniei Voastre, stăpânului meu, tot ceea ce eu am înțeles. Eu spun Domniei Voastre aceste lucruri, iar Domnia Voastră sunteți înțelept și aceste cuvinte să le țineți la dumneavoastră, să nu afle mulți oameni despre ele, și Domniile Voastre să vă apărați cum știți mai bine.

Și Dumnezeu să vă bucure. Amin.
Preainteleptului și nobilului și cinstitului, și de Dumnezeu dăruitului jupân, Hanăș Bengner, din Brașov. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 2a02:2f0a:bb01:2b00:9d55:2c2d:630f:1d61 (discuție • contribuții).

scrisoare[modifică]

„Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan Hanăş Bengner ot Braşov mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole. (= Preaînţeleptului şi cinstitului, şi de Dumnezeu dăruitului jupân Hanăş Bengner din Braşov multă sănătate din partea lui Neacşu din Câmpulung, n. n.). I pak (=şi iarăşi) dau ştire domnie tale za (=despre) lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre. I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopole de miie me-au spus că au văzut cu ochii lor că au trecut ciale corăbii ce ştii şi domniia ta pre Dunăre în sus. I pak să ştii că bagă den toate oraşele câte 50 de omin să fie de ajutor în corăbii. I pak să ştii cumu se-au prins neşte meşter(i) den Ţarigrad cum vor treace ceale corăbii la locul cela strimtul ce ştii şi domniia ta. I pak spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sunt megiiaş(i) şi de generemiiu Negre, cum i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pe io-i va fi voia, pren Ţeara Rumânească, iară el să treacă. I pak să ştii domniia ta că are frică mare şi Băsărab de acel lotru de Mahamet beg, mai vârtos de domniile voastre. I pak spui domniietale ca mai marele miu, de ce am înţeles şi eu. Eu spui domniietale iară domniiata eşti înţelept şi aceste cuvinte să ţii domniiata la tine, să nu ştie umin mulţi, şi domniile vostre să vă păziţi cum ştiţi mai bine. I bog te veselit. Amin.”(=Şi Dumnezeu să te bucure. Amin 89.123.239.152 30 septembrie 2022 11:13 (EEST)Răspunde[răspunde]