Cazul Dan Pârcălab. O lecție de solidaritate/CV Dan Pârcălab

Argument Cazul Dan Pârcălab. O lecție de solidaritate de Dorin Ștef
CV Dan Pârcălab
Arestarea


Dan Pârcălab s-a născut în Baia Mare, a studiat istoria și filosofia la Cluj. Este primul ziarist care a câștigat un proces împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și unul dintre cei mai controversați jurnaliști ai momentului.

Era student la Universitatea «Babeș Bolyai» când a debutat în presă la săptămânalul „NU”, pe postul de reporter. Publicația, scrisă de studenți, era celebră pentru atitudinea anticomunistă.

„Am avut privilegiul de a lucra alături de Alin Fumurescu, Mihnea Măruță, Călin Hera, Iulian Comănescu și mulți alții. "NU" a fost un punct de plecare pentru generația asta mijlocie de oameni care acum avem funcții de conducere, producem ziare, suntem șefi de departamente sau altele”. (Dan Pârcălab)

În timp, Dan Pârcălab a avansat în funcția de redactor-șef adjunct al săptămânalului. În 1996 devine șef al subredacției din Baia Mare al cotidianului „Ziua de Ardeal” și este implicat în procesul cu judecătoarea Mariana Iancu, care se sfârșește la CEDO. „Eu și cu un alt coleg din presa maramureșeană am fost primii ziariști români care au câștigat un proces la CEDO. Având în vedere modul în care se făcea justiție în România și luând în considerare faptul că Mariana Iancu era judecătoare, am pierdut procesul din țară. A fost cumplit, dar finalul a fost fericit. La Strasbourg s-a motivat în zece pagini că noi am avut dreptate”. (Dan Pârcălab) În 1998 jurnalistului maramureșean i s-a propus să devină șef de departament la „Ziarul de Cluj” - „un cotidian mai mult decât important al Clujului; a fost pe primul loc ca vânzare, din păcate, a murit din rațiuni ce țin de marketing”. După ce publicația a fost închisă, Dan Pârcălab a revenit, pentru câteva luni, la „Ziua de Ardeal”. După ce a încheiat în 2001 colaborarea cu "Ziua", jurnalistul a decis să cucerească piața maramureșeană cu un nou săptămânal de atitudine. Astfel, în 25 noiembrie 2002, a apărut primul număr al "Gazetei de Maramureș".

„ «Gazeta de Maramureș» a pornit pentru că Liviu Man și Aurelian Grama își deschiseseră săptămânalele în Cluj și în Mureș. Ideea a fost ceva de genul ăsta: „Nu ți-ai face un săptămânal în Maramureș? Bine, mă gândesc.” Gânditul ăsta a durat câteva luni și, în cele din urmă, am luat decizia de a înființa un săptămânal, având participații egale eu, Liviu și Aurelian. Ziarul era/este coordonat financiar, editorial și așa mai departe 100% de către Dan Pârcălab, ei având doar calitatea de acționari.

Ziarul a început destul de în forță, ca să zic așa, și a devenit de departe liderul de piață pe Maramureș ca săptămânal. Nu mi-am propus să fac un ziar gen magazin, ci un ziar de atitudine în care să scriem lucruri care dor, nu lucruri care privesc cultivatul mușcatelor în fereastră și lansarea unei linii de modă. În timp, lumea se schimbă, paginarea se schimbă, trebuie să ținem cont că facem materiale pentru cititori și nu pentru noi înșine. Am rămas un ziar de atitudine, dar dezvoltăm și o zonă de interes general. Au apărut pagini de politică externă, au apărut pagini de știri mondene, de religie. O să dezvoltăm în continuare diverse proiecte care țin de îmbunătățirea ziarului, creșterea numărului de pagini, a suplimentelor șamd. Ziarul de la început nu seamănă 100% cu cel de acuma, dar ceea ce ne caracterizează este că scriem cu atitudine”. (Dan Pârcălab)

„Săptămânal de rafinament și atitudine”, este mottoul publicației conduse de Dan Pârcălab. Subiectele tratate în paginile ziarului au dezvăluit afacerile dubioase ale unor persoane publice din Maramureș. Reacțiile nu au întârziat să apară, persoanele incriminate apelând la justiție pentru a-și apăra imaginea. Din această cauză Dan Pârcălab, directorul "Gazetei de Maramureș" a fost acuzat pentru „săvârșirea infracțiunii de asociere la un grup infracțional organizat și pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj verificat în formă continuă” (fragment din rechizitoriu).

În 4 ianuarie 2007, jurnalistul a fost reținut de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Cluj, pentru o perioadă de 29 de zile. Acțiunea procurorilor nu a fost întemeiată și a iscat nemulțumirea jurnaliștilor maramureșeni, care s-a transformat într-o manifestare fără precedent.

„Modul organizat, profesionist și responsabil în care mi-am făcut meseria, modul în care arată ziarul și modul în care s-a poziționat ca entitate media a generat acțiunea colegilor din presa maramureșeană. S-a realizat o atașare, o solidarizare cu «Gazeta de Maramureș» a altor entități media, de la ziare la televiziuni și de la radiouri la oameni simpli.

A fost o manifestare fără precedent care pur și simplu a șocat începând cu presa centrală și modul în care a fost privit Dan Pârcălab la Cluj. Mișcarea presei maramureșene a contat pentru conturarea unui profil. Dacă eram un om controversat, presa din Maramureș nu ar fi acționat așa, dar presa s-a solidarizat cu o idee și cu nedreptatea care mi s-a făcut, eu fiind cercetat în stare de arest pe baza unor proceduri care nu au fost justificate deloc, începând cu arestarea din fața redacției, care este un abuz incredibil și terminând cu alte minuni care s-au petrecut în cursul urmăririi penale. Solidarizarea presei a fost solidarizarea pe o idee de nedreptate și anume reținerea mea în stare de arest.

Nu s-a vorbit de “Eliberați-l pe Dan Pârcălab pentru că așa vrem noi”. Nu, era vorba de “eliberați-l pe Dan Pârcălab pentru că nu poate să fie ținut în arest, pentru că nu constituie un pericol public »”. (Dan Pârcălab)

Raluca Cârligean, redactor, Glasul Maramureșului