Sari la conținut

Wikisource:Scriptoriu/Arhivă/2006/11

Warning Aceasta este o arhivă de discuții creată în noiembrie 2006, deși este posibil ca nu toate mesajele să dateze din acea lună. Vă rugăm să nu adăugați comentarii noi în această pagină. Vedeți discuția curentă sau indexul arhivei.

Useri

[modifică]

Câți useri are până acum Wikisource Romania? De ce merge așa încet adăgarea de noi texte? Tavilis 18 noiembrie 2006 14:06 (UTC)

Wikisource în limba română numără până în prezent 196 de utilizatori, dintre care doi administratori. Poți consulta pagina de Statistici pentru detalii suplimentare. Pare-se, spre deosebire de enciclopedia noastră, Wikisource are mai puțină căutare în rândul contribuitorilor. Spor la lucru. --Rebel 18 noiembrie 2006 16:12 (UTC)

Topârceanu/Topîrceanu

[modifică]

Bună ziua. Problema nu este nicidecum nouă, însă pare-se nu se găsește un front comun în această privință. Variantă pe care o știam eu este Topârceanu, însă nu știu dacă se folosește acest nume conform criteriilor folosirii variantelor cu î ori â ori într-adevăr numele era grafiat astfel. Când am început să particip la Wikisource am constatat că se folosește varianta cu î, contrar cunoștințelor mele. La Wikipedia, George Topârceanu este redirecționare către pagina George Topîrceanu. Unde este adevărul? --Rebel 19 noiembrie 2006 00:28 (UTC)

Ar trebui să existe un articol în Norma Academiei din 1993 cu privire la grafia numelor proprii și mai ales a numelor de personalități, dar nu am acces la textul integral al normei. Aceasta dacă se dorește cu tot dinadinsul să se folosească grafia conform normei din 1993. Personal aș dori (și sper că așa și este) ca numele personalităților să fie scrise așa cum posesorii lor și-au semnat numele. Și se pare că G. Topîrceanu a semnat folosind grafia cu î din i, [1] Există un articol pe ro.wp cu privire la noile norme: [2]. De asemenea, dacă ajută cu ceva, aici există opinia unei persoane cu mult mai în măsură decât mine să ofere explicații: [3]--Mvelam 19 noiembrie 2006 03:44 (UTC)

Atunci date fiind sus-spusele, ești de acord să folosim Topîrceanu pretutindeni? Atât în conținutul textelor, cât și în numele paginilor? --Rebel 19 noiembrie 2006 12:50 (UTC)

De acord. Cred că din obișnuință am folosit grafia cu â din a. Am să încerc să fac rectificările necesare. --Mvelam 20 noiembrie 2006 02:46 (UTC)

Formatare aspect

[modifică]

Salut. Acum câteva zile am creat pagina ce conține opera "La Țigănci", dar din păcate nu apare așa cum ar trebui să apară pentru a avea un aspect lizibil, am încercat să spațiez cumva înaintea caracterelor de dialog și a rezultat ce e acum, mai precis, niște căsuțe in care apare dialogul.

Se oferă cineva să facă pagina lizibilă, fără acele boxuri?

Mulțumesc Netics 19 noiembrie 2006 11:51 (UTC)

Mă tem că nu dispun momentan de timpul necesar pentru a termina standardizarea textelor. Dacă o vei face tu în urma exemplului lăsat de mine acolo, te rog frumos să iei cont de faptul că nu toate diacriticele sunt adăugate, ghilimelele sunt cele din limba engleză, iar spațierea între propoziții nu este corectă. Spor! --Rebel 19 noiembrie 2006 12:46 (UTC)
[modifică]

După câte am înțeles, la Wikisource ar trebui să apară doar opere care sunt în domeniul public (pentru care nu se mai aplică drepturile de autor) sau care sunt licențiate de către autorul lor sub licență GFDL. (Dacă greșesc cumva, vă rog să faceți precizările necesare). Conform Legii 8/1996 cu modificările ulterioare, drepturile de autor asupra operelor literare se sting la 70 de ani de la moartea autorului. În consecință, ar trebui să nu existe la Wikisource nicio operă literară a unui autor în viață sau care a murit mai târziu de 1936, cu excepția cazului în care autorul însuși și-a dat acceptul pentru publicarea acesteia sub licență GFDL. O altă excepție ar fi textele care sunt în mod explicit excluse din sfera drepturilor de autor, conform art.9 din lege ("textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară și traducerile oficiale ale acestora", "simbolurile oficiale ale statului, ale autorităților publice și ale organizațiilor", "știrile și informațiile de presă", etc).

În aceste condiții, eu înțeleg că operele următorilor autori români:

nu pot fi (încă) publicate la Wikisource și ar trebui șterse. Dacă se optează pentru păstrarea acestor opere, ar trebui prezentat și motivul (justificarea pentru care copierea acestor opere ar fi permisă). Rsocol 28 noiembrie 2006 20:33 (UTC)

Câteva dintre operele acelea (cele publicate mai înainte de 1923) sunt în domeniul public în Statele Unite, unde se află serverul. Dar, întradevăr, multe sunt protejate de copyright și ar trebui șterse. (Însă la Topîrceanu am putea să mai așteptăm câteva luni că în 2007 intră în DP) Bogdan 28 noiembrie 2006 23:44 (UTC)

La en.wp scrie (din cîte îmi amintesc) că trebuie respectată legea dreptului de autor din fiecare țară în parte. Iar la Topîrceanu, e adevărat că se împlinesc 70 de ani în 2007 dar în legea românească a drepului de autor scrie că tot anul este protejat, chiar dacă se împlinesc cei 70 de ani în ianuarie, tot anul respectiv e protejat. Asta înseamnă că abia la 1 ianuarie 2008 opera lui Topîrceanu intră în domeniu public. „Generozitatea” administratorilor de la wikisursă pune în pericol proiectul. Primul lucru de verificat, înainte de formatarea textului, înainte de orice, e de văzut dacă textul introdus este eliberat DP-ului sau nu. Laurap 29 noiembrie 2006 08:54 (UTC)

Ok. S-a reparat. --Rebel 12 ianuarie 2007 02:03 (UTC)