Wikipedia în limba română, 10.000 de articole

Sari la navigare Sari la căutare

12 decembrie, 2004 (Internet): Wikipedia ( http://ro.wikipedia.org/ ), o enciclopedie liberă multilinguală creată de voluntari, a anunțat astăzi că proiectul a ajuns la 10.000 de articole în lucru în limba română, o creștere spectaculoasă față de doar 250 articole în luna octombrie 2003.

Primele contribuții masive au început în iulie 2003, fără publicitate și în condițiile accesului limitat la internet din România. Curând s-a realizat o bază de lucru, interfața și paginile de ajutor au fost traduse, urmând ca tot mai mulți utilizatori să înceapă să colaboreze la proiect. Între 31 octombrie și 30 noiembrie 2004, Wikipedia română a înregistrat cea mai mare creștere relativă dintre toate versiunile Wikipediei conform statisticilor interlinguale, și anume una de 3.025%. Toate acestea îi conferă locul 20 între Wikipediile din întreaga lume.

Articolul cu numărul 10.000 în Wikipedia română a fost Opera poetică lui Mihai Eminescu, și a fost scris în data de 12 decembrie 2004 de către Moby Dick.

Această creștere spectaculoasă coroborată cu creșterile celorlaltor versiuni de limbă a făcut ca Wikipedia internațională să devină cel mai mare și să înregistreze cea mai mare dezvoltare dintre toate proiectele de enciclopedii cu conținut liber. Conform sitului de auditare trafic Alexa.com, Wikipedia a depășit atât Britannica.com cât și Encyclopedia.com ca trafic internet (ambele fiind enciclopedii majore, recunoscute pe plan internațional).

Wikipedia română a fost subiect de articol de presă pentru prima dată în Gardianul, pe baza comunicatului Wikipedia: 50 limbi, 1/2 milioane articole. Mai târziu au apărut articole în revista Chip, Evenimentul Zilei, Bănățeanul și Clujeanul. Detalii asupra articolului se găsesc la rubrica de presă a proiectului. De asemenea, Wikipedia este folosită din ce în ce mai des ca referință de către studenți, jurnaliști sau oricine are nevoie de un punct de plecare în cursul studiilor pe internet.

Pe 20 iunie 2003 a fost creată fundația non-profit Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org) pentru a gestiona și a fonda operațiunile Wikipedia, proiectul Wiktionary (un dicționar multilingual la ro.wiktionary.org), proiectul Wikiquote (un compendiu de citate faimoase la ro.wikiquote.org), proiectul Wikibooks (o colecție de cărți în format digital creată în special pentru elevi și studenți la ro.wikibooks.org) și proiectul Wikisource (un depozit de texte originale scrise în orice limbă la wikisource.org).

Creșterea în interes și dezvoltarea continuă în proiectul Wikipedia a ajuns să solicite în așa măsură resursele software și hardware ale Wikimedia încât Wikimedia Foundation a început o campanie de strângere de fonduri pe timp de o lună de zile la adresa wikimediafoundation.org/fundraising. Wikimedia cheamă de asemeni programatori voluntari care să ajute la creșterea performanțelor și capacității pachetului software liber din spatele proiectului, MediaWiki (mediawiki.org).

Wikipedia și celelalte proiecte înfrățite sunt situri publice WikiWikiWeb, situri în care oricine poate edita aproape orice pagină la orice moment (wiki înseamnă "rapid" în hawaiană). Utilizatorii construiesc articole pe baza editărilor reciproce ale materialului, lucrând împreună chiar și la materiale cu subiecte delicate folosind metoda punctului de vedere neutru și articolele incorect editate sunt corectate repede de alți contribuitori. Chiar și acest comunicat de presă a fost creat folosind un WikiWikiWeb.

Proiectul Wikipedia a fost fondat de antreprenorul internet Jimmy Wales și filozoful Larry Sanger în ianuarie 2001. Bomis (bomis.com), un portal web al lui Wales, a oferit suport financiar pentru Wikipedia și celelalte proiecte Wikimedia. Sanger a condus Wikipedia în primul an ca editor angajat permanent. De atunci Wikipedia a fost condusă pe bază de consens folosind politici rafinate de-a lungul timpului de diverșii contribuitori. În prezent întregul proiect Wikipedia cuprinde 50 de limbi și 550.000 de articole în limbi ca engleza, germana, japoneză, franceză, poloneză, suedeză, olandeză, spaniolă, daneză, italiană, catalană, chineză, ebraică ș.a., dar și în câteva limbi artificale, precum esperanto sau interlingua.

Tot conținutul Wikimedia este acoperit de licența GNU Free Documentation License ("Licența GNU pentru Documentație Liberă" - o traducere neoficială în română a unor voluntari, poate fi găsită chiar pe Wikipedia în limba română, la http://ro.wikipedia.org/wiki/GNU_FDL). Această licență asigură dreptul oricui de a folosi conținutul Wikipedia în orice fel doresc, chiar și comercial, cu singurele condiții de a da mai departe acest drept în versiunile pe care le distribuie și de a credita contribuitorii proiectului respectiv Wikimedia ca sursă.

Având în vedere modificările făcute în fiecare minut al oricărei zile pe Wikipedia și celelalte proiecte înfrățite este imposibil de prevăzut unde vor ajunge acestea peste un an. Mulțumită Licenței GNU pentru Documentație Liberă, un singur lucru este sigur: toate materialele vor rămâne libere și gratuite.

Alte informații[modifică]

Pentru întrebări și interviuri, vă rugăm contactați:

Bogdan Stăncescu, Wikipedia Press Contact pentru limba română
Telefon: (021) 337 29 16; 0745 103 827
E-mail: bogdan@moongate.ro

Jimmy Wales, Chairman of the Board, Wikimedia Foundation, Inc. (Dl. Wales vorbește numai engleză)
Telefon: (+1)-727-527-9776
E-mail: jwales@bomis.com

Pentru alte informații vedeți și următoarele legături (în limba engleză):


Acest comunicat de presă este oferit în domeniul public (vezi domeniu public) și a fost scris în mod colaborativ pe un WikiWikiWeb [1].