Wikipedia în 40 de limbi, 1/3 milioane articole

Sari la navigare Sari la căutare
COMUNICAT DE PRESĂ

29 septembrie 2003 (Internet): Wikipedia (ro.wikipedia.org), o enciclopedie liberă multilinguală creată de voluntari, a anunțat astăzi că proiectul a ajuns la 300.000 de articole în lucru în cele 40 de limbi distincte, o creștere spectaculoasă față de doar 137.000 de articole și 22 de limbi în ianuarie 2003. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în numărul cumulat de articole în alte limbi decât engleza, de la doar 37.000 în ianuarie până la aproape 150.000 în prezent. Aceasta demonstrează calitatea internațională din ce în ce mai pregnantă a proiectului.

Wikipedia în limba română este la început, primele contribuții semnificative începând în iulie 2003, fără publicitate și în condițiile accesului limitat la internet în România. Totuși deja există o bază de lucru în privința interfeței și documentației traduse, cât și 250 de articole în limba română.

Acum există opt versiuni de Wikipedia localizate cu peste 10.000 de articole în dezvoltare: versiunile în limbile engleză (162.000), germană (32.000), franceză (17.000), poloneză (15.000), suedeză (14.000), daneză (13.000), olandeză (13.000) și japoneză (12.000). Această creștere spectaculoasă a făcut ca Wikipedia să devină cel mai mare și să înregistreze cea mai mare creștere dintre toate proiectele de enciclopedii cu conținut liber. Conform sitului de auditare trafic Alexa.com, Wikipedia a depășit atât Britannica.com cât și Encyclopedia.com ca trafic internet (ambele fiind enciclopedii majore, recunoscute pe plan internațional).

Wikipedia a fost subiect de articole printre altele în The New York Times, Technology Review editată de MIT și revista TIME, cât și situri internet foarte cunoscute cum ar fi Slashdot, Wired și Kuro5hin. Recent Wikipedia a apărut în emisiuni de radio și la televiziune, printre altele pe postul național de radio din Statele Unite și la CNN. De asemenea, Wikipedia este folosită din ce în ce mai des ca referință de către studenți, jurnaliști sau oricine are nevoie de un punct de plecare în cursul studiilor pe internet.

Pe 20 iunie 2003 a fost creată fundația non-profit Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org) pentru a gestiona și a fonda operațiunile Wikipedia, proiectul Wiktionary (un dicționar multilingual la wiktionary.org), proiectul Wikiquote (un compendiu de citate faimoase la wikiquote.org) și proiectul Wikibooks (o colecție de cărți în format digital creată în special pentru elevi și studenți la wikibooks.org).

Creșterea continuă în dezvoltare și interes în proiectul Wikipedia a ajuns să solicite în așa măsură resursele software și hardware ale Wikimedia încât Wikimedia Foundation a început o campanie de strângere de fonduri pe timp de o lună de zile la adresa wikimediafoundation.org/fundraising. Wikimedia cheamă de asemeni programatori voluntari care să ajute la creșterea performanțelor și capacității pachetului software liber din spatele proiectului, MediaWiki (mediawiki.org).

Wikipedia și celelalte proiecte înfrățite sunt situri publice WikiWikiWeb, situri în care oricine poate edita aproape orice pagină la orice moment (wiki înseamnă "rapid" în hawaiană). Utilizatorii construiesc articole pe baza editărilor reciproce ale materialului, lucrând împreună chiar și la materiale cu subiecte delicate folosind metoda punctului de vedere neutru și articolele incorect editate sunt corectate repede de alți contribuitori. Chiar și acest comunicat de presă a fost creat folosind un WikiWikiWeb.

Proiectul Wikipedia a fost fondat de antreprenorul internet Jimmy Wales și filozoful Larry Sanger în ianuarie 2001. Bomis (bomis.com), un portal web al lui Wales, a oferit suport financiar pentru Wikipedia și celelalte proiecte Wikimedia. Sanger a condus Wikipedia în primul an ca editor angajat permanent. De atunci Wikipedia a fost condusă pe bază de consens folosind politici rafinate de-a lungul timpului de diverșii contribuitori.

Wales atribuie succesul Wikipedia prezenței unui grup puternic de bază de contribuitori cu educație din întreaga lume care împreună mențin "standardele comunității" în privința comportamentului, calității și neutralității. "Toți participanții consultă în mod curent pagina de 'Modificări recente'", spune Wales. "Își editează materialele unii altora în mod constant. Pare surprinzător că totul merge foarte bine, dar așa este." Chiar și subiecte controversate ajung să fie tratate în consens până la urmă în mod natural prin acest proces. De altfel, la orice moment, în versiunea în engleză a Wikipedia mai puțin de 100 de articole sunt sub semnul întrebării în privința obiectivității în mod oficial.

Tot conținutul Wikimedia este acoperit de licența GNU Free Documentation License ("Licența GNU pentru Documentație Liberă" - o traducere neoficială în română tradusă de voluntari poate fi găsită chiar pe Wikipedia în limba română, la http://ro.wikipedia.org/wiki/GNU_FDL). Această licență asigură dreptul oricui de a folosi conținutul Wikipedia în orice fel doresc, chiar și comercial, cu singurele condiții de a da mai departe acest drept în versiunile pe care le distribuie și de a credita contribuitorii proiectului respectiv Wikimedia ca sursă.

Având în vedere modificările făcute în fiecare minut al oricărei zile pe Wikipedia și celelalte proiecte înfrățite este imposibil de prevăzut unde vor ajunge acestea peste un an. Mulțumită Licenței GNU pentru Documentație Liberă, un singur lucru este sigur: toate materialele vor rămâne libere.

Alte informații[modifică]

Pentru întrebări și interviuri, vă rugăm contactați:

Bogdan Stăncescu, Wikipedia Press Contact pentru limba română
Telefon: (021) 337 29 16; 0745 103 827
E-mail: bogdan@moongate.ro

Jimmy Wales, Chairman of the Board, Wikimedia Foundation, Inc. (Dl. Wales vorbește numai engleză)
Telefon: (+1)-727-527-9776
E-mail: jwales@bomis.com

Pentru alte informații vedeți și următoarele legături (în limba engleză):


Acest comunicat de presă este oferit în domeniul public (vezi domeniu public) și a fost scris în mod colaborativ pe un WikiWikiWeb la această adresă. Înainte de a fi publicat, a fost editat de 165 de ori de către 32 de autori voluntari și tradus în 16 limbi de către mulți alți voluntari.