Sari la conținut

Statutul Partidului Comunist Român (1945)

Statutul Partidului Comunist Român (1945)
Editura Partidului Comunist Român, 1945


Statutul
Partidului
Comunist Român



pagină


Proletari din toate țările, uniți-vă!

Statutul
Partidului Comunist Român



Editura Partidului Comunist Român
1945


pagină


Introducere

Partidul Comunist Român este Partidul clasei muncitoare, detașamentul ei de frunte.

Partidul Comunist Român păstrează și continuă cele mai bune tradiții ale luptelor pentru libertate, pământ și independența națională conduse de Gheorghe Doja, Horia, Cloșca, Crișan, Tudor Vladimirescu și Niculae Bălcescu.

Partidul Comunist Român este continuatorul acțiunii de luminare a muncitorimii și țărănimii, de îndrumare a intelectualilor, acțiunii de popularizare a marxismului, conduse de Dr. Russel și de Dobrogeanu‑Gherea.

Partidul Comunist Român duce mai departe activitatea de organizare și luptă socială începută de Ștefan Gheorghiu, Ion Frimu, Marinescu.

Scopul final al Partidului Comunist Român este înfăptuirea socialismului și a comunismului.

Infăptuirea socialismului înseamnă făurirea unei societăți în care dispare exploatarea omului de către om și este asigurat principiul „DELA FIECARE DUPĂ CAPACITĂȚILE SALE ȘI FIECĂRUIA DUPĂ MUNCA SA”.

Scopul final al Partidului Comunist Român este înfăptuirea societății comuniste, în care întreg poporul este unit, nu mai există clase și este asigurat principiul „DELA FIECARE DUPĂ CAPACITĂȚILE SALE ȘI FIECĂRUIA DUPĂ NEVOILE SALE”.

In activitatea sa, Partidul Comunist Român se călăuzește după învățătura marilor luptători și cărturari MARX, ENGELS, LENIN, STALIN.

Această învățătură înarmează Partidul pentru studierea, priceperea și rezolvarea tuturor problemelor care i se pun în interesul clasei muncitoare și al întregului popor.

Partidul Comunist Român mobilizează și conduce astăzi clasa muncitoare și poporul în lupta împotriva rămășițelor fasciste și a reacțiunii, pentru reclădirea și desvoltarea economiei țării, pentru îmbunătățirea traiului maselor populare și ridicarea nivelului lor cultural, pentru apărarea și consolidarea regimului democrat, a independenței și suveranității naționale, pentru făurirea unei păci trainice.

Partidul Comunist Român luptă hotărît împotriva urii și a inegalității de rasă, împotriva șovinismului, pentru înfrățirea între poporul român și naționalitățile conlocuitoare și pentru traiul pașnic și prietenesc între popoare, pentru solidaritatea internațională a celor ce muncesc.

In vederea realizării năzuințelor clasei muncitoare și ale întregului popor, Partidul Comunist Român luptă pentru consolidarea Frontului Unic Muncitoresc și tinde spre unificarea politică a clasei muncitoare în Partidul Unic Muncitoresc.

Partidul Comunist Român luptă pentru întărirea unirii tuturor forțelor democratice și progresiste în Frontul Național Democrat, pentru o Românie nouă, liberă, independentă și puternică.

Partidul Comunist Român se călăuzește în structura sa organizatorică de principiul centralismului democratic. Toate hotărîrile Partidului se iau în urma discuțiilor absolut libere ale membrilor de Partid, dar, odată hotărîrea luată în unanimitate sau cu majoritate, ea devine obligatorie pentru toți membrii Partidului.

Disciplina, liber consimțită, este deopotrivă de obligatorie pentru toți membrii Partidului.

Toate organele de conducere ale Partidului sunt organe alese și fiecare membru de Partid are dreptul să aleagă și să fie ales.

Unitatea Partidului este o condiție absolută pentru capacitatea de luptă unitară a Partidului Comunist Român, este incompatibilă cu existența oricăror fracțiuni sau grupuri în Partid.


pagină


Statutul
Partidului Comunist Român

Numele Partidului

Art. 1. — Numele Partidului este Partidul Comunist Român.

Despre Membrii de Partid
Indatoriri

Art. 2. — Poate fi membru al Partidului Comunist Român oricine, dela vârsta de 18 ani, fără deosebire de naționalitate, rasă, sex, dacă recunoaște programul și scopul final al Partidului, activează într’una din organizațiile lui, se supune hotărîrilor Partidului și plătește cotizațiile de membru.

Art. 3. — Fiecare membru al Partidului Comunist Român este dator:

a) să fie în rândurile maselor populare un luptător devotat pentru interesele clasei muncitoare și ale întregului popor, pentru consolidarea regimului democrat, împotriva fascismului și a reacțiunii;

b) să-și întărească permanent legătura cu masa în mijlocul căreia trăește și activează, să cunoască și să se preocupe de toate nevoile și năzuințele zilnice ale acesteia și să îndrumeze masele pe linia stabilită de Partid, fiindu-le un sfătuitor, apărător și conducător devotat;

c) să fie disciplinat și vigilent, veghind la unitatea Partidului, împotriva uneltirilor dușmane, și să fie un exemplu de conduită morală;

d) să-și ridice nivelul politic și cultural, însușindu-și învățătura lui Marx-Engels-Lenin-Stalin.

Drepturi

Art. 4. — Fiecare membru de Partid are dreptul:

a) să participe în mod liber la adunările de Partid și în presa de Partid, la desbaterea tuturor problemelor care se pun în fața Partidului și la hotărîrile care urmează a fi luate;

b) să-și spună deschis părerea în adunările de Partid asupra activității și purtării oricărui membru de Partid;

c) să aleagă și să fie ales în organele de conducere;

d) să se adreseze cu orice chestiune organelor de conducere, inclusiv Comitetului Central.

Art. 5. — Primirea membrilor de Partid se face în mod individual.

Cererile de înscriere în Partid sunt discutate și rezolvate de adunarea generală a celulei de Partid. Primirea definitivă în Partid este confirmată de comitetul imediat superior. După confirmarea primirii sale, membrul de Partid primește cartea de membru.

Art. 6. — Nimeni nu poate fi exclus din Partid, fără hotărîrea adunării generale a celulei din care face parte. Hotărîrea trebue să fie confirmată de comitetul regional respectiv.

Desbaterea asupra excluderii unui membru de Partid trebue să fie pătrunsă de spirit obiectiv și tovărășesc.

Cel exclus are dreptul la apel împotriva hotărîrii de excludere a sa, până la Comisia de Control a Partidului, care trebue să răspundă în termen de o lună.

 
Structura partidului și democrația internă


Art. 7. — Partidul Comunist Român se călăuzește de principiul centralismului democratic, adică:

a) Toate hotărîrile se iau în urma discuției libere. Dar din momentul în care o hotărîre a fost luată în unanimitate sau cu majoritate, toți membrii Partidului sunt obligați să o îndeplinească, minoritatea supunându-se majorității.

Disciplina este deopotrivă de obligatorie pentru toți membrii de Partid.

b) Toate organele de conducere ale Partidului, de jos până sus, se aleg în adunări generale, conferințe, congrese.

c) Ele sunt obligate să facă regulat dări de seamă asupra activității depuse, în fața membrilor organizațiilor care le-au ales.

d) Hotărîrile organelor superioare ale Partidului sunt obligatorii pentru organele inferioare.

Art. 8. — Organul suprem de conducere al Partidului Comunist Român este Congresul P. C. R., care alege Comitetul Central.

a) Organele de conducere ale organizațiilor regionale, raionale, județene, de plasă și de sector, sunt conferințele acestor organizații, care aleg comitetele respective.

b) Organul conducător al celulei de Partid este adunarea generală a celulei, care alege biroul celulei sau un secretar.

c) Pentru conducerea adunărilor, conferințelor sau congreselor de Partid, se alege un prezidiu.

d) Alegerea organelor de conducere se face prin vot secret și individual. Fiecare membru de Partid are dreptul de a-și spune părerea asupra candidatului și de a propune respingerea candidaturii lui.

Sunt aleși candidații care întrunesc majoritatea voturilor. Numărul de membri ai comitetului respectiv este stabilit de către organele de conducere superioare — până la Comitetul Central.

e) Organizațiile de Partid iau hotărîri asupra chestiunilor locale în concordanță cu hotărîrile și linia generală a Partidului.

f) In centrele regionale, județene și locale de Partid, se convoacă adunări ale activiștilor dela oraș și dela sat, ori de câte ori sunt de desbătut chestiuni importante de Partid.

g) Libera și temeinica desbatere a tuturor problemelor de Partid în organizațiile de Partid, critica și autocritica comunistă, disciplina conștientă de Partid, nu pot fi asigurate decât prin deplina respectare a democrației interne de Partid.

Art. 9. — Pentru înfăptuirea hotărîrilor Partidului, se alcătuesc pe lângă Comitetul Central și Comitetele Regionale, Raionale și Județene, următoarele secțiuni:

  1. de organizare, instructaj;
  2. de cadre;
  3. de educație politică;
  4. administrativă.

Comitetul Central poate hotărî formarea și a altor secțiuni sau comisii.


Organele supreme ale partidului


Art. 10. — Congresul P. C. R. este organul suprem de conducere al Partidului Comunist Român.

a) Comitetul Central, din inițiativa sa, sau pe baza cererii unei treimi din organizațiile Partidului, convoacă Congresul de Partid. b) Normele alegerii delegaților pentru Congresul sau Conferința Națională a Partidului, sunt fixate de Comitetul Central al Partidului Comunist Român.

c) Congresul sau — în cazuri excepționale — Conferința Națională, verifică sau modifică programul și statutul Partidului, elaborează linia tactică în problemele fundamentale ale politicii curente, alege Comitetul Central.

d) Numărul membrilor Comitetului Central se fixează de către Congres sau de Conferința Națională a Partidului.

e) Congresul alege membrii supleanți în Comitetul Central.

In caz de descomplectare a Comitetului Central, locurile libere sunt ocupate de supleanții aleși de Congres.

Art. 11. — Comitetul Central își constitue un Birou Politic pentru activitatea politică și de conducere generală a muncii organizatorice; un secretariat, pentru munca curentă organizatorică-executivă și o Comisie de Control.

Comisia de Control are sarcina de a controla felul cum se îndeplinesc hotărîrile Partidului și ale Comitetului Central de către organizațiile și organele de Partid.

Ea verifică activitatea organizațiilor de Partid și cheamă la răspundere pe cei cari calcă linia Partidului, statutul și disciplina de Partid.

Art. 12. — Comitetul Central al Partidului Comunist Român conduce întreaga activitate a Partidului între două congrese.

El reprezintă întreg Partidul în raporturile cu alte partide, organizații de masă sau instituțiuni de Stat, îndrumează și conduce diferite instituțiuni de Partid, desemnează Comisia de redacție a presei comuniste centrale, care apare sub controlul său, repartizează cadrele și mijloacele tehnice ale Partidului și administrează mijloacele centrale financiare.

Comitetul Central îndrumează activitatea grupului de Partid din Parlament și din Guvern.

Comitetul Central al Partidului Comunist Român informează în mod regulat organizațiile de Partid asupra activității sale. Ședințele plenare ale Comitetului Central vor fi convocate cel puțin odată la trei luni.


Organizațiile regionale de partid


Art. 13. — In intervalul dintre două conferințe, Comitetul Regional este organul superior al organizației regionale.

Comitetul Regional stabilește normele de reprezentare a Conferinței Regionale de Partid, în înțelegere cu Comitetul Central al Partidului.

Fiecare Comitet Regional își alege din sânul său un Birou, iar din membrii Biroului se aleg unul sau doi secretari.

Comitetul Regional va convoca odată pe lună ședința plenară a Comitetului Regional. El controlează presa comunistă regională.


Organizațiile de partid raionale, județene, de plasă și de sector


Art. 14. — Conferința raională, județeană, de plasă sau de sector alege comitetul respectiv.

Fiecare Comitet raional, județean, de plasă sau de sector își alege un birou, din sânul căruia se alege un secretar.

Organizațiile raionale sau județene de Partid ale centrelor industriale importante vor alege unul sau doi secretari.

Comitetul Județean controlează presa comunistă județeană.


Celula de partid


Art. 15. — Celula de Partid a P. C. R. este organizația de bază. Celulele de Partid se alcătuesc pe fabrici, uzine, sate, cartiere, instituții de Stat și particulare sau subdiviziuni ale acestora.

Numărul minim de membri pentru constituirea unei celule de Partid, este de trei. Celula de Partid, care are peste o sută de membri, devine organizație și își alege un comitet.

Celula este condusă de un birou sau de un secretar, ales de adunarea generală a celulei.

Sarcinile celulei de Partid sunt:

Activitatea de educație și organizare a maselor, în vederea realizării hotărîrilor Partidului.

Editarea și conducerea ziarului de Partid din întreprindere.

Munca de recrutare de noi membri de Partid și educarea lor politică în spiritul Partidului.

Participarea activă la întreaga viață politică, economică și culturală a maselor în mijlocul cărora activează și mobilizarea lor pentru realizarea sarcinilor care stau în fața Partidului.

Datoria tuturor organizațiilor de Partid și a tuturor comuniștilor este păstrarea și apărarea unității Partidului.

Lupta necruțătoare împotriva oricăror manifestări fracționiste de subminare a unității Partidului, precum și respectarea disciplinei de Partid.


Normele de sancționare pentru devierile dela linia partidului


Art. 16. — Neaplicarea deciziilor organelor superioare de Partid, călcarea statutului și a programului precum și oricare alte fapte care vin în contrazicere cu morala cerută unui membru de Partid, vor fi sancționate după cum urmează:

a) pentru organizații — vot de blam și reînregistrarea generală a membrilor organizației respective (dizolvarea organizației);

b) pentru membrii de Partid individuali: admonestare, vot de blam, interzicerea vremelnică de a ocupa o funcție de răspundere în Partid, vot de blam cu avertisment și excluderea din Partid.


Mijloace financiare ale partidului


Art. 17. — Mijloacele financiare ale Partidului și ale organizațiilor lui provin din cotizațiile membrilor lui și din donațiuni.