Revoluția română din 1989

Sari la navigare Sari la căutare

10 decembrie 1989[modifică]

(Prima proclamație a Revoluției)

Proclamația Frontului Popular Român de la Iași[1] de la 10 decembrie 1989, semnată inițial (la 28 noiembrie 1989) Frontul de Salvare Națională. Documentul inițial conținea informația eronată că demonstrația de protest va avea loc la 16 decembrie. Pentru a corecta această eroare, liderii Frontului Popular Român de la Iași au difuzat un manifest-fluturaș prin care manifestația era convocată la 14 decembrie 1989, in Piața Unirii.


Chemare către toți romănii de bunăcredință

A sosit ceasul descătușării noastre.

Să punem capăt foamei, frigului, fricii și intunericului care ne stăpănește de 25 de ani.

Să punem capăt terorii dezlănțuite de dictatura ceaușistă care a adus poporul intreg in pragul desnădejdii.

Am rămas ultima țară din Europa in care mai persistă coșmarul stalinist amplificat de o conducere incompetentă și răuvoitoare. Să arătăm că noi, cei din urmă, vom fi cei dintăi.

Stă in puterea noastră și numai a noastră să ne eliberăm de cel mai odios jug pe care l-a avut vreodată țara noastră.

Pentru aceasta chemăm toți cetățenii de bunăcredință sămbătă, 16 decembrie, ora 18:00, la demonstrația de protest care va avea loc in Piața Unirii.

Dorim ca demonstrația să se desfășoare intr-o tăcere deplină, iar la ora 19:00 să pornim cu toții către Piața Palatului Culturii, unde va avea loc sfărșitul demonstrației, urmănd să ne intălnim sămbătă, 23 decembrie, la aceeași oră, in același loc. Ultima demonstrație va avea loc la 30 decembrie, ora 18:00, cănd vom cere inlăturarea de la conducerea statului a lui Ceaușescu și a familiei sale.

Facem apel la armată, miliție și securitate să dea dovadă de curaj, patriotism și clarviziune politică și să sprijine acțiunea noastră de salvare a acestui neam, care este al nostru, al tuturor.

Frontul de Salvare Națională

17 decembrie 1989[modifică]

Ordinul ministrului Apărării Naționale[modifică]

Ordinul dat de generalul Vasile Milea forțelor militare de la Timișoara și transmis de adjunctul șefului Marelui Stat Major, generalul Eftimescu, prin Armata 3 de la Craiova. Ordinul prevedea distribuirea muniției de război, folosirea tancurilor și dreptul de foc.


Ordinul Ministerului Apărării Naționale Transmis de Generalul Eftimescu Retransmis de lt.col. Ilie Marin. 17 decembrie 1989

 • Muniția se ține pe companii centralizat, nu pe soldați.
 • Ofițerii poartă pistoalele cu unitatea de foc.
 • Cănd sunt chemați la eșaloanele superioare sau organele de partid și de stat se deplasează inarmate.
 • Se cheamă cadrele din concedii.
 • Funcțiile unicat se cheamă in cazarmă, chiar dacă sunt in economia națională.
 • La compania cu 3 plutoane să se asigure 4 ofițeri.
 • Comandantul de unitate se cheamă la unitate chiar dacă sunt in economie.
 • Subunitățile de intervenție să aibă mijloace de legătură.
 • Pe fiecare tanc să fie asigurați
 • 3-4 pistolari ca desant pe tanc - inarmați - in măsură să răspundă la provocări.
 • Mecanicii conductori să fie mai activi.
 • T.A.B.-ul să aibă strictul necesar pentru a fi mai mobil.
 • Militarii care sunt numiți in acțiuni să aibă hrană rece pentru 1-2 zile.
 • Demonstranții să fie serios avertizați și apoi să se tragă la picioare.
 • Sunt unii dintre demonstranți care imping bătrăni și copii in față, mijloacele noastre să-i ferească pe aceștia.
 • Subunitățile de arme să fie pregătite ca infanteriști.
 • Patrulele in oraș să fie formate dintr-un cadru + 4 militari in termen inarmați.


Primit: Ajutorul ofițerului de serviciu principal ss/ Maior Vlăduțu Gheorghe.

Pentru conformitate p. COMANDANTUL U.M. 01204 Lt.col. Balasz Ștefan (semnătura și ștampila unității)

20 decembrie 1989[modifică]

A doua proclamație a Revoluției, cea a Frontului Democrat Romăn din Timișoara a fost compusă in noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989 și citită in dimineața zilei de 21 decembrie din balconul Operei din Timișoara.


Proclamația Frontului Democrat Romăn din Timișoara[modifică]

Frontul Democrat Romăn este o organizație politică constituită la Timișoara pentru a realiza un dialog cu Guvernul Romăn in scopul democratizării țării. Frontul Democratic Romăn condiționează inceperea acestui dialog cu demisionarea tiranului Ceaușescu.

Propunem Guvernului Romăniei ca bază de discuții următoarele revendicări:

 • Organizarea de alegeri libere;
 • Libertatea cuvăntului, presei, radioului și televiziunii;
 • Deschiderea imediată a granițelor de stat;
 • Integrarea Romăniei in răndul statelor care ii garantează și respectă drepturile fundamentale ale omului;
 • Eliberarea neintărziată a tuturor deținuților și disidenților politici din Romănia;
 • Revitalizarea economiei naționale;
 • Reforma invățămăntului in spirit democratic;
 • Dreptul de a manifesta liber;
 • Libertatea reală a cultelor religioase;
 • Imbunătățirea asistenței medicale și a alimentației publice;

Referitor la evenimentele din Timișoara:

 • Cerem cu fermitate să fie trași la răspundere cei care au dat ordin să se tragă in popor;
 • Cerem restituirea decedaților pentru a fi ingropați după datină, cu doliu național;
 • Cerem eliberarea imediată a tuturor celor arestați in urma manifestațiilor;
 • Cerem autorităților recunoașterea oficială a Comitetului de Acțiune a Frontului Democratic Romăn inființat la Timișoara.
 • Mulțumim tuturor celor care s-au ridicat impotriva tiraniei, precum și colectivului Teatrului Național din Timișoara pentru sprijinul acordat.

Lista negociatorilor timișoreni la întălnirea cu Dăscălescu[modifică]

Documentul a fost pierdut timp de 5 ani, apoi regăsit de timișoreanul Ioan Trapșa și pus la dispoziția cotidianului Ziua. Este o filă de agendă-memorator ("Nu uita") pe care se pot identifica câteva nume scrise in grabă, cu greșeli, cu emoții, unele nume devenind foarte cunoscute între timp: Savu Ioan, Marcu Ioan, Petre Petrișor, Curuțui Ion, Hurezan Petru, Eustațiu Cornel, Pisică Marin, Oprea Sorin, Boroșoiu Petre, Săsăran, Vasoi Victoria, Barna, Stiura Rodica. Lista, scrisă pe o foaie volantă, conținea 14 puncte:

0. Demisia Guvernului. 1. Cine a dat ordin să se tragă. 2. Numărul morților. 3. Numărul răniților. 4. Căți sunt arestați. 5. Unde sunt morții, să-i înmormântăm. 6. Transmisiune în direct la radio. 7. (De emoție cifra 7 a fost scrisă, dar nu a conținut nici o revendicare, - n.a.). 8. Lista Comitetului cetățenesc să fie publicată la Radio «... și la Consulatul Yug.» 9. ...și în presă. 10. Copiii de la Catedrală. 11. Doliu național. Demisia... .... Televiziune, radio".

Teleconferinta lui Nicolae Ceausescu din 20 decembrie 1989[modifică]

Teleconferinta a fost prezidata de Nicolae Ceausescu, secretar general al PCR. Au participat: Elena Ceausescu, Constantin Dascalescu, Manea Manescu, Gheorghe Radulescu, Ion Radu, Constantin Radu, Silviu Curticeanu, Vasile Milea, Vasile Barbulescu.

Nicolae Ceausescu: Incepem teleconferinta.

Buna seara tovarasi, doresc foarte pe scurt sa ma refer din nou la evenimentele care au fost la Timisoara si care de fapt nu au incetat. In seara aceasta ma voi adresa prin postul de radio si televiziune intregii natiuni in legatura cu aceasta problema. Este necesar sa se explice tuturor cetatenilor, inca din aceasta seara, ca toate aceste incidente grave de la Timisoara au fost organizate si dirijate de cercurile revansarde, revizioniste, serviciile de spionaj straine, cu scopul clar de a provoca dezordine, de a destabiliza situatia din Romania, de a actiona in directia lichidarii independentei si suveranitatii teritoriale a Romaniei. De altfel, cercurile din Budapesta au si facut declaratii in aceasta privinta. Este acum pe deplin clar ca toate acestea au fost minutios pregatite si au avut un scop bine stabilit.

Asa se explica ca cu toate eforturile facute de organele locale, de unitatile de ordine si de armata, de a linisti lucrurile, nu au dus la rezultate. Dimpotriva, aceste cercuri, aceste grupari organizate au intensificat actiunile lor antinationale. Aceasta a facut necesar ca unitatile militare si de ordine sa intervina pentru apararea ordinii, a bunurilor orasului Timisoara, indeplinindu-si si obligatiile si raspunderile prevazute in Constitutie, cat si legile tarii.

Trebuie sa atrag atentia tuturor, nu numai comunistilor, dar tuturor oamenilor muncii ca, campania, declarata imediat de diferite cercuri, incepand cu Budapesta, demonstreaza cu putere inclusiv declaratiile presedintelui SUA, stia acest lucru. Chiar presedintele SUA a declarat ca a discutat de problemele Romaniei cu Gorbaciov la Malta. Gorbaciov nu a zis nimic, ceea ce inseamna ca l-a aprobat.

Acum dupa declansarea atacurilor SUA, impotriva Republicii Panama, reiese clar ca si evenimentele acestea de la noi fac parte din planul mai general impotriva statelor care isi apara independenta, integritatea si suveranitatea si nu doresc sa capituleze in fata dictatului cercurilor imperialiste, reactionare. Acelor care vor sa lichideze independenta si integritatea teritoriala a statelor. Toate acestea impun, tovarasi, din partea tuturor cetatenilor, a tuturor oamenilor de buna-credinta o intarire a independentei si suveranitatii, un raspuns ferm tuturor acelora care in slujba diferitelor cercuri straine actioneaza impotriva intereselor poporului roman. Este necesar sa facem totul insasi pentru oamenii muncii, toti cetatenii din toate domenile, sa dea ei raspuns si sa actioneze pentru a neutraliza orice actiuni indreptate impotriva dezvoltarii socialiste, a independentei, a linistii poporului nostru.

Este necesar ca imediat, chiar inainte de a vorbi la radio si televiziune, sa discutati aceste probleme, sa organizam dupa cuvantul meu la televiziune, chiar incepand din aceasta seara si maine, in interprinderi adunari unde sa se adopte motiuni de condamnare a celor care s-au pus in slujba strainatatii, a cercurilor straine, de aparare a independentei si suveranitatii Romaniei. In mod corespunzator, trebuie sa intarim masurile de ordine in toate domeniile de activitate, in toate unitatile sa se organizeze din randul oamenilor muncii grupe speciale de aparare a ordinii, a intreprinderilor, a institutiilor pentru a nu fi necesar sa se apeleze la unitatile militare decat in conditiuni deosebite, si numai cu aprobarea corespunzatoare.

Desigur, acelasi lucru trebuie discutat cu toti, inclusiv in armata pentru ca trebuie sa intelegem bine ca ea are astazi marea raspundere in fata poporului de a apara si respinge orice actiuni care sunt impotriva independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale, a linistii, a constructiei socialiste in tara noastra. Cel mai bun raspuns trebuie sa fie activitatea de realizare in bune conditiuni a planului in toate domeniile de activitate, de a demonstra ca intregul popor este ferm hotarat, respingand orice provocari ale cercurilor reactionare, care din pacate mai gasesc sprijin in unele elemente tradatoare, huliganice, declasate, sa gasim si sa asiguram dezvoltarea patriei noastre pe calea socialismului, realizarea programelor adoptate de Congresul al XIV-la al partidului.

Iata, tovarasi, ceea ce am vrut sa spun in aceasta scurta teleconferinta. Daca aveti ceva de intrebat sau de spus, tovarasi, va rog sa spuneti. Nu aveti intrebari, nu aveti vreo problema deosebita de ridicat?

Sa traiti tovarase secretar general. Sunt primul secretar al Comitetului judetean de partid Dolj. Daca mi-ati putea spune cam in jurul carei ore veti vorbi la posturile de radio si televiziune, pentru a putea organiza, noi, in mod corespunzator vizionarea.

Tov. Nicolae Ceausescu: Voi vorbi la deschiderea emisiuni de televiziune la ora 19:00.

Tov. Elena Ceausescu: Nu s-a inteles acest lucru!

Am inteles, sa traiti.

Tov. Nicolae Ceausescu: Mai sunt ceva intrebari? Daca nu mai sunt, atunci va rog sa treceti la masurile necesare si spor la munca.

Tov. Nicolae Ceausescu: Noi va trebui sa… la radio si ceea ce a spus Bush, ca a discutat despre situatia din Romania, cu Mihail Gorbaciov, la Malta. Sa discutam aceasta dupa ce dam stirea cu interventia din Republica Panama. Reiese clar chiar din declaratia lui Bush ca a discutat despre situatia din Romania, ca trebuie sa se ia unele masuri impotriva Romaniei. Bush a declarat ca a discutat cu Gorbaciov la Malta acest lucru. Gorbaciov a ascultat fara sa dea nici un raspuns, de fapt a fost de acord. Gorbaciov a spus ca nu a dat nici un raspuns. Incheiat.

Cuvantarea lui Nicolae Ceausescu la posturile de radio si televiziune[modifică]

Dragi tovarasi si prieteni, Cetateni ai Republicii Socialiste Romania,

Ma adresez, in aceasta seara, intregului popor al patriei noastre socialiste, in legatura cu evenimentele grave care au avut loc, in ultimele zile, la Timisoara.

In zilele de 16 si 17 decembrie, sub pretextul impiedicarii aplicarii unei sentinte judecatoresti legale, cateva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestari si incidente, trecand la atacarea unor institutii de stat, distrugand si jefuind o serie de cladiri, de magazine, de cladiri publice, iar in ziua de 17 decembrie si-au intensificat activitatea impotriva institutiilor de stat si de partid, inclusiv a unor unitati militare.

Din desfasurarea evenimentelor si din declaratiile unor participanti la aceste evenimente, aceste grupuri aveau scopul de a provoca dezordine si distrugerea institutiilor si bunurilor generale ale orasului si de a da semnalul unor asemenea actiuni si in alte centre.

Populatia din Timisoara cunoaste si a vazut toate aceste distrugeri de tip fascist care au avut loc.

Cu toate insistentele depuse, timp de doua zile, de organele politice, de partid, de consiliul popular, de conduceriile intreprinderilor si de organele de ordine, aceste grupuri au continuat si si-au intensificat activitatea de distrugere, de atacare a institutiilor si magazinelor, inclusiv a unor unitati militare.

In aceste imprejurari grave, in seara zilei de 17 decembrie, fiind atacate, unitatile militare au raspuns prin focuri de avertisment asupra celor care au continuat sa actioneze impotriva unitatilor militare si institutiilor de stat si politice. Deoarece actiunile grupurilor antinationale, teroriste au continuat, unitatile militare - conform Constitutiei si in conformitate cu legile tarii - au fost obligate sa se apere, sa apere ordinea si bunurile intregului oras, de fapt sa apere ordinea in intreaga tara.

Organele de ordine, procuratura, au efectuat si continua sa efectueze cercetarile corespunzatoare pentru a stabili cauzele si vinovatii acestor acte cu caracter net fascist, provocator, de distrugere.

Din datele de care se dispune pana in prezent, se poate declara cu deplina certitudine ca aceste actiuni cu caracter terorist au fost organizate si declansate in stransa legatura cu cercurile reactionare, imperialiste, iredentiste, soviniste si cu serviciile de spionaj din diferite tari straine.

Scopul acestor actiuni antinationale a fost acela de a provoca dezordine in vederea destabilizarii situatiei politice, economice, de a crea conditiile dezmembrarii teritoriale a Romaniei, distrugerii independentei si suveranitatii patriei noastre socialiste.

Nu intamplator posturile de radio de la Budapesta si din alte tari au delcansat, inca in cursul acestor actiuni antinationale, teroriste, o campanie desantata, de ponegrire, de minciuni impotriva tarii noastre.

Scopul - repet, dupa datele pe care le avem pana acum si din pozitia luata de cercurile revizioniste, revansarde, de cercurile imperialiste din alte tari - este acela de a distruge independenta, integritatea, de a opri cursul dezvoltarii socialiste a Romaniei, de a intorce Romania inapoi sub dominatia straina, de a lichida dezvoltarea socialista a patriei noastre.

In fata acestei situatii deosebit de grave, este necesar sa actionam in deplina unitate, cu toate fortele, pentru apararea independentei, integritatii si suveranitatii Romaniei, de a asigura dezvoltarea constructiei socialiste in patria noastra.

Ma adresez cetatenilor din Timisoara cu chemarea de a da dovada de inalta raspundere si de a face totul pentru linistea si ordinea orasului lor, de a contribui la linistea si ordinea in intreaga tara.

Doresc sa declar cu toata raspunderea ca unitatile armatei noastre, care au misiunea apararii independentei si suveranitatii patriei, a cuceririlor, revolutionare, au dat dovada de multa, foarte multa rabdare.

Nu au raspuns, chiar atunci cand soldatii si ofiterii au fost loviti, ci numai atunci cand situatia a ajuns de asa natura incat au fost atacati de bandele teroriste si au fost puse in pericol institutiile fundamentale, ordinea din judet.

Armata si-a indeplinit pe deplin datoria fata de patrie, fata de popor si cuceririle socialismului!

Daca armata si unitatile de ordine nu si-ar fi indeplinit datoria si raspunderea fata de patrie, fata de popor, ar fi insemnat sa nu raspunda juramantului, sa nu indeplineasca prevederile Constitutiei tarii de a actiona cu fermitate in apararea cuceririlor socialiste, a cuceririlor intregului popor, a independentei, integritatii si suveranitatii Romaniei.

De altfel, asa trebuie sa actioneze orice cetatean al patriei noastre in apararea socialismului si independentei tarii!

Vreau sa declar deschis ca nu as raspunde increderii acordate de popor daca nu as face totul pentru a apara integritatea, independenta, suveranitatea Romaniei, dreptul deplin al poporului nostru de a-si hotari dezvoltarea in mod independent, fara nici un amestec din afara.

Campania declansata de diferite cercuri si guverne impotriva Romaniei demonstreaza cu putere ca aceste actiuni au fost din timp si bine pregatite.

Se pune pe drept cuvant intrebarea: de ce acele cercuri imperialiste si guverne, care fac tot felul de declaratii impotriva Romaniei, nu au spus niciodata nimic in legatura cu evenimentele foarte grave din diferite tari, din ultimul timp?

Reiese cu toata claritatea ca aceasta campanie impotriva Romaniei face parte dintr-un plan mai general impotriva independentei si suveranitatii popoarelor -; a acelor popoare care nu vor dominatia straina si sunt gata sa-si apere cu orice pret, inclusiv cu arma in mana, independenta, dreptul la o viata libera.

Cu totii ne reamintim de pozitia ferma a intregului nostru popor in 1968 impotriva invaziei Cehoslovaciei si pentru apararea independentei Romaniei. Acum se poate afirma ca este o situatie asemanatoare, sau chiar mai grava. De aceea, se impune sa actionam cu intreaga raspundere pentru a respinge orice atacuri impotriva Romaniei, a constructiei socialiste din patria noastra.

Regretam foarte mult ca s-a ajuns la o asemenea situatie, dar aceasta nu se datoreste organelor de ordine si unitatilor militare, care timp de doua zile au dat dovada de maxima rabdare si ingaduinta fata de actiunile elementelor terorist-fasciste din Timisoara, ci acelora care s-au pus in slujba agenturilor straine si care au actionat in mod premeditat si bine pregatit pentru declansarea acestor grave incidente de la Timisoara!

Ma adresez tuturor organelor si organizatiilor de partid, comunistilor, organizatiilor UTC, sindicatelor si tuturor sindicalistilor, Organizatiei Democratiei si Unitatii Socialiste, tuturor organelor si organizatiilor obstesti pentru a actiona, in deplina unitate, pentru apararea in aceste imprejurari grele, pentru a asigura respingerea oricaror actiuni impotriva patriei noastre socialiste, pentru a asigura dezvoltarea muncii pasnice, de realizare a hotararilor Congresului al XIV-lea al partidului.

Ma adresez tuturor cetatenilor patriei noastre -; fara deosebire de nationalitate -; cu chemarea de a da dovada de o intelegere deplina a situatiei grave care s-a creat prin actiunile teroriste de la Timisoara si de a actiona, in deplina unitate si solidaritate, pentru apararea socialismului, de a face totul pentru a nu se mai permite sa se repete asemenea stari de lucruri!

Societatea noastra asigura conditii de participare deplina a tuturor cetatenilor tarii, a tuturor categoriilor sociale la intreaga viata politica, la conducerea intregii societati. Sunt create cele mai largi posibilitati ca, in cadrul democratiei noastre muncitoresti -;revolutionare, sa dezbatem si sa solutionam, in deplina unitate, toate problemele privind viata, munca, suveranitatea intregii natiuni, dar si independenta, suveranitatea si integritatea patriei.

Este necesar sa respingem cu hotarare orice actiuni indreptate impotriva patriei, a poporului nostru - constructor pasnic al socialismului - a independentei, a constructiei noii oranduiri socialiste in Romania!

Sa actionam cu intreaga raspundere fata de prezentul si viitorul socialist al patriei noastre, pentru a asigura munca si linistea intregului nostru popor!

Este de datoria tuturor cetatenilor Republicii Socialiste Romania sa actioneze cu toate fortele impotriva tuturor celor care, in slujba diferitelor interese straine, a serviciilor de spionaj, a cercurilor imperialiste reactionare, isi vand tara pentru un pumn de dolari sau de alte valute.

Trebuie sa dam o riposta hotarata impotriva celor care vor sa dezmembreze Romania, sa lichideze integritatea si independenta patriei noastre! Este necesar sa sprijinim - in orice imprejurari - armata noastra, aparatoare de nadejde a independentei, suveranitatii si integritatii tarii, a constructiei socialiste, a vietii pasnice a intregii noastre natiuni!

Sa actionam in asa fel pentru a nu fi necesara interventia armatei. Dar, in acelasi timp, sa nu se admita, in nici o imprejurare, ca armata sa fie atacata, sa nu admitem ca ea sa fie oprita sa actioneze impotriva celor ce creeaza dezordine, a celor ce impiedica activitatea si munca pasnica a poporului!

Adevarata libertate, adevaratul umanism inseamna a asigura dezvoltarea socialista a patriei, bunastarea intregii natiuni, a asigura independenta, integritatea tarii si a-i demasca pe toti aceia care actioneaza - indiferent sub ce forme - impotriva intereselor patriei, a independentei, a socialismului in Romania. Intelegand bine gravitatea evenimentelor petrecute la Timisoara, aceste actiuni dirijate si organizate impotriva patriei noastre, doresc sa asigur intregul nostru popor, intreaga noastra natiune ca atat organele de stat, cat si organele de partid vor face totul si vor actiona cu intreaga raspundere pentru a solutiona problemele in deplina colaborare cu toti oamenii muncii, cu toti cetateni patriei noastre, pentru a face totul ca programele marete de faurire a societatii socialiste multilateral-dezvoltate sa fie realizate in cele mai bine conditii.

Doresc sa declar, in aceasta seara, in fata intregii noastre natiuni ca, in ce ma priveste, ca fiu devotat al poporului, in munca si raspunderile incredintate de partid si popor, voi actiona in orice imprejurari in interesul poporului, pentru bunastarea si fericirea sa, in interesul constructiei socialiste, al independentei si si suveranitatii tarii! Nu am si nu voi avea niciodata nimic mai presus decat poporul, patria, integritatea Romaniei si socialismul!

Cel mai bun raspuns pe care il putem da cercurilor reactionare, acelora care doresc sa distruga independenta si sa opreasca constructia socialista in Romania este unitatea noastra, a tuturor, a intregii natiuni, indeplinirea in cele mai bune conditii a programelor de dezvoltare social-economica, de inaintare ferma a patriei noastre, libera si independenta, pe calea socialismului, sanctionand cu toata hotararea pentru pace si colaborare, pe principiile deplinei egalitati in drepturi cu toate natiunile lumii!

Ma adresez tuturor cetatenilor patriei noastre cu chemarea de a da dovada de inalt spirit patriotic si revolutionar, de a intelege ca cele intamplate la Timisoara constituie actiuni organizate din timp de cercurile reactionare, de agenturile de spionaj straine, care au initiat toate acestea impotriva patriei noastre.

Sa actionam cu toata raspunderea in asa fel ca nicaieri in tara noastra sa nu se mai poata organiza si sa nu se mai produca asemenea situatii.

Este necesar, dragi tovarasi si prieteni, cetateni ai Republicii Socialiste Romania, sa dam dovada de marea raspundere si intelepciune a poporului nostru, care in cele mai grele timpuri a dat mari jertfe. Multi din cei mai mari inaintasi fii ai natiunii noastre si-au dat viata pentru independenta, pentru bunastarea, pentru integritatea tarii si constructia socialismului in Romania. Nu trebuie sa existe nimic care sa impiedice actiunea noastra hotarata pentru a servi poporul, socialismul, viitorul luminos al patriei noastre, al natiunii noastre!

Va adresez, dragi tovarasi si prieteni, dragi compatrioti, chemarea de a intari colaborarea si unitatea, de a face totul pentru libertatea, pentru constructia socialismului, pentru bunastarea poporului, pentru integritatea si independenta Romaniei!

22 decembrie 1989[modifică]

Ordinul telefonic transmis de gen. Eftimescu, adjunctul șefului Marelui Stat Major, la ora 9:54:

„Toate unitățile armatei execută numai ordinele comandantului suprem. Toate unitățile din Tîrgoviște și Mihai Bravu se concentrează în București în cazărmile din Șoseaua Olteniței”


Ordinul dat de gen. Victor Stănculescu la ora 10:07, după ce a fost numit noul ministru al apărării, sub indicativul Rondoul, prin Col. Negrea:

„Nu se trage de către nimeni, nici foc de avertizare - să se parlamenteze!”


Comunicatul lui Ceaușescu din dimineața de 22 dec.

Comunicatul a fost dictat de Nicolae Ceaușescu în cabinetul său consilierilor Secției de Presă a CC al PCR (Nicolae Mitea, Eugen Florescu) și președintelui Radioteleviziunii, Petre Constantin. Acesta l-a transmis prin telefon crainicului George Marinescu de la Televiziune. Secția de presă l-a transmis și la Radiodifuziune, așa cum a fost notat de consilieri, de unde provin și diferențele de text.


Televiziunea Romănă. Ora 10:59. COMUNICAT

În București și în întreaga țară, muncitorii să apere tot ceea ce s-a realizat, suveranitatea și independența țării.

Informăm că ministrul forțelor armate a acționat ca trădător împotriva independenței și suveranității României, și dându-și seama că este descoperit, s-a sinucis. Facem apel către toți cei care-și iubesc țara și poporul să acționeze cu cea mai mare fermitate împotriva oricărui trădător.

Toate zvonurile și minciunile au fost dirijate in strânsă legătură cu trădătorii de țară și cu cercurile imperialiste de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări, a spus minciuni și a informat fals in legătură cu situația din țară. Apelăm la clasa muncitoare, țărănime și intelectualitate, la întregul popor, de a acționa cu înaltă răspundere pentru a întări ordinea și liniștea. Problemele noastre să le rezolvăm in strânsă unitate, fără vreun amestec din afară. Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independența și integritatea României socialiste.

Radiodifuziunea Română, în jurul orei 11:00. COMUNICAT

Informăm că ministrul forțelor armate a acționat ca un trădător împotriva independenței și suveranității României și, dându-și seama că este descoperit, s-a sinucis. Facem apel la toți cei care-și iubesc țara și poporul să acționeze cu cea mai mare fermitate împotriva oricăror trădători. Toate zvonurile și minciunile au fost dirijate, in strânsă legătură cu trădătorii din țară și cu cercurile imperialiste, de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări și a spus minciuni și a informat fals in legătură cu situația din țară, nespunând nimic despre crimele și distrugerile de la Timișoara. Apelăm la clasa muncitoare, țărănime și intelectualitate, la întregul popor, de a acționa cu înaltă răspundere pentru a introduce ordinea și liniștea! Problemele noastre să le rezolvăm in strânsă unitate, fără nici un amestec din afară! Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independența și integritatea României!


Republica Socialista România
Ministerul Apărării Naționale
Nota telefonică Nr. 37/ 22 decembrie 1989, ora 11:30
Toate unitățile militare să se considere în stare de luptă și să acționeze conform condițiilor „Stării de necesitate”.
General-locotenent
Ilie Ceausescu


Republica Socialistă România
Ministerul Apărării Naționale
Nota telefonică Nr. 38/ 22 decembrie 1989, ora 13:30
Unitățile militare de pe întreg teritoriul țării se retrag în cazărmi, în ordine și calm, fără a se lăsa provocate, dezarmate sau dispersate. Unitățile militare care sunt angajate în fața sediilor comitetelor județene de partid vor calma spiritele, fără să tragă, după care se retrag în cazărmi. În unități se va organiza apărarea cazărmilor și a tuturor obiectivelor militare.
General locotenent
Atanasie Stănculescu


Republica Socialistă România
Ministerul Apărării Naționale
Nota telefonică Nr. 39/ 22 decembrie 1989, ora 13:30
Se vor executa numai ordinele primite de la ministrul Apărării Naționale. Față de cele ordonate, comandanții militari să asigure paza obiectivelor civile de importanță deosebită cu subunități înarmate, care să nu tragă decât în situația în care sunt atacate de grupuri înarmate cu arme de foc. Pentru stabilirea priorităților în asigurarea pazei, comandanții militari să se pună de acord cu reprezentanții organelor locale. Militarii care asigură paza acestor obiective să poarte pe brațul stâng banderolă tricoloră.
General-locotenent
Atanasie Stănculescu


A treia proclamație a Revoluției

Redactată de Petre Roman și Mihail Montanu in sediul CC al PCR (studioul TV), semnată Frontul Unității Poporului și citită din balconul clădirii, apoi la Televiziunea Romănă Liberă, inainte de constituirea Frontului Salvării Naționale.


Declarația poporului

Compatrioți, fraților!

Astăzi, 22 decembrie 1989, prin unitatea poporului și cu sprijinul direct al armatei noastre naționale, dictatorul Ceaușescu a fost inlăturat.

In acest moment, poporul, alături de armată, cere ca puterea politică să fie preluată de instituții democratice alese de poporul liber.

In numele populației Bucureștiului, care in aceste clipe ma-nifestează in Piața Palatului și deține controlul asupra clădirii Comitetului Central, facem apel intregului popor să mențină calmul și ordinea publică pentru a permite organizarea vieții libere și democratice.


Note[modifică]

 1. Reprodusă în Jurnalul Național din 10/12/2007.