Pagină:Nicolae Ghica - Biserica din Filipeștii de Pădure.pdf/47

Această pagină a fost verificată

Stranele și mai ales sfeșnicile nu prezintă nici un interes, fiind, probabil, de dată cu mult mai recentă.

Cele două clopote de aramă așezate in catul superior al amvonului sânt însă vechi. Cel mai mare poartă următoarea inscripție în frumoase caractere latine:

Christian Berger gos mich (=mă turnă) in Wien. M. DC. XXXVII, iar dedesupt chipul în relief al sfântului Roch.

Celălalt clopot mai mic «s’a făcut cu cheltuiala mahalagiilor» la 1770.

*   *   *

Biserica din Filipești e o excelentă pildă a arhitecturii noastre religioase de al doilea ordin, a unei biserici de sat mai îngrijită, precum se cuveneà pentru o clădire ridicată de către un membru al uneia din familiele cele mai puternice și bogate din țară.

Afară de caracterul original ce i-l dă pridvorul ei deosebit, ea mai este încă interesantă din punctul de vedere al amestecului de influențe ce găsim aici; înrăuriri cari, altoite pe modelul și planul primitiv bizantin, au produs la urmă un stil deosebit. Supralărgirea pronaosului precum și coloanele dintre pronaos și naos arată influența Curții de Argeș, — minunea ce trebue să fi stat mereu înaintea ochilor ctitorilor de biserici. Prin influența acestui model găsim o notă orientală în monumentul nostru. Pridvorul, unic în analele architecturei române, pare a fi o importație italiană; o imitație a campanilelui. Chenarele ferestrelor sunt gotice, pe când felul așezărei cărămizilor, dela brâu și cornișă, în dinte de ferăstrău, sunt

46