Pagină:Nicolae Ghica - Biserica din Filipeștii de Pădure.pdf/27

Această pagină a fost verificată

(Cărămida palatului dela Măgureni, zidit de Șerban Vodă Cantacuzin, este ceva mai mică: 26—27 cm.×12—13 cm. și 4 cm. grosime).

Până acuma câțiva ani acoperișul erà de șindrilă; acum este de tablă neregulat așezată. In genere acoperșiul pare a fi prea ridicat. Din pictura ctitoricească se vede că atât turla mare a bisericei cât și catul superior al clopotniței se profilau mai bine, degajându-se mai mult din acoperiș. Căpriorii de lemn ai acoperișului sânt de dimensiuni slabe și neingrijit ciopliți.

Exteriorul bisericii este peste tot tencuit și spoit, exceptându-se catevà rânduri de cărămidă dela cornișe. Din această cauză nu se poate recunoaște dacă exteriorul a fost odată zugrăvit sau nu, deși preotul bisericii, care slujește de mult în Filipești, crede a ști că au fost picturi exterioare.

Ca sculptură în piatră, în afară de coloanele din interior, descrise mai sus, mai sunt chenarurile ferestrelor, cioplite cu motivul gotic foarte răspândit și în toată țara Românească.

Din punct de vedere constructiv, biserica din Filipești, ca și de altmintrelea mai toate bisericile din această epocă, este executată într’un mod stângaciu și de mâini puțin experimentate. Nepotrivelile sunt numeroase. Astfel partea exterioară a naosului, dintre pronaos și absidele laterale, nu este de aceași lungime pe ambele părți ale bisericii. Arcadele fațadelor au o distribuțiune inegală, care nu este aceiași pe partea de nord și pe cea de sud; laturile poligoanelor absidelor nu sunt egale. Bolțile sunt deasemeni neregulate. Tencuiala este aplicată în-

26