Pagină:Dimitrie R. Rosetti - Între Capșa și Palat.djvu/189

Sari la navigare Sari la căutare
Această pagină a fost verificată

pe care o presidează — spre a obține pe cale legislativă o interdicțiune în toată forma, a înfățișăm robei înaintea instanțelor judecătorești, pe considerentul că acest obiect de îmbrăcăminte este anti-democratic. Cu oare-care temeiu, d-sa susține că într’o țară în care e tolerat reprezentanților națiunei, să se urce la tribuna parlamentului, îmbrăcați cu vestonul, zis pe franțuzește pet en l’air — cuvînt pe care cu regret nu-l pot traduce pe romînește, — e nepotrivită exigența decanatului de a impune costume speciale avocaților.

Presidentul ligei anti-robiste, mai are negreșit și alte argumente pentru susținerea cauzei sale, dar cu toată perspicacitatea sa, sunt convins că n’a ghicit adevăratul motiv care a împins pe membrii consiliului de disciplină al baroului Capitalei, să facă din portul robei, un costum obligătoriu pentru avocați.

O simplă privire comparativă aruncată asupra tabloului avocaților județului Ilfov pe cei din urmă cinci ani, ar fi fost suficientă spre a convinge pe d. Grădișteanu că speța avocaților a ajuns să facă o concurență