cere și de împărțire a produselor trebuincioase traiuluĭ. După cum psihologul caută și găsește explicarea viețeĭ psihice în organizația fiziologică a individului, tot ast‑fel un sociolog poate găsi explicația viețeĭ sociale în economia socială, care e fiziologia societățeĭ. Și după cum toată viața sufletească a unuĭ individ e condiționată de organizația luĭ fiziologică, tot ast‑fel întreaga viață a societățeĭ (morala, gîndirea, instituțiunile ei juridice și politice etc.) sunt condiționate și hotărîte de organizația economică a societățeĭ, de modul cum se produc și se distribue bogățiile în societate. Intr’un cuvînt, mersul economic, procesul economic hotărește întreg procesul istoric al omenireĭ.
La o anumita treaptă de desvoltare economică, atuncĭ cînd munca devine maĭ rodnică, atunci cînd bogățiile ajung maĭ îmbelșugate, se creează clasele sociale cu interese protivnice și intrînd în luptă între ele.
Lupta acestor clase dă conținutul Istorieĭ. Dar clasele ele înse‑le și lupta aceasta a lor la fie‑care epocă sînt hotărîte de modul cum la epoca aceea se produc și se distribue bunurile materiale.
Ast‑fel dar, procesul economic hotărește viața socială de‑a lungul Istorieĭ întregĭ și o parte din vremea preistorică.
Iar întru cît privește începuturile cele maĭ depărtate ale omenireĭ, vremea cînd nicĭ nu exista