chiote de veselie și scrâșnet de dinți. Și uluiți, căutând să se lumineze, stau oamenii de sute și mii de ani înaintea propriei lor creațiuni — a societăței lor, istoriei lor — întrebând: cum s’a întocmit întreaga această atât de complexă mașinărie socială, care e rostul și pivotul istoriei omenirei?
Dumnezeu din cer, răspund credincioșii. Spiritul abstract al omenirei în realizarea lui, răspunde metafizica împreună cu Hegel. Mintea, rațiunea omenească reală, răspund raționaliștii. Și iată că vine Marx și desșurubându-ne mașinăria socială, arată cum se mișcă roțile sociale, cum mișcarea, frecarea și lupta de grupuri și clase sociale formează conținutul istoric al istoriei omenirei și cum organizația materială, economică a producției și distribuirei bogățiilor e temelia pe care se clădește mecanismul social și această temelie și luptă de clase, e resortul și pivotul istoriei omenirei [1].
In privința aceasta, Marx poate să fie comparat cu Darwin, cu care de altfel are mult comun în multe privințe. Mii de ani au stat uimiți oamenii înaintea regnului vegetal și animal, întrebându-se cu mirare: Cum s’au produs toate aceste nenumărate specii vegetale și animale? De unde vin, cine sunt, cum s’au format? Și a venit Darwin și prin câteva legi geniale descoperite de el — cum e lupta pentru existență, selecția naturală, fixarea caracterelor dobândite prin ereditate — a răspândit lumina în această mare de întuneric. Ceea ce a făcut Darwin în biologie, a făcut Marx în sociologie.
Dacă din cele spuse până acum vă dați seama cât de puțin de marea însemnătate a legilor sociale descoperite de Marx, atunci puteți să vă dați asemenea seamă de marea ignoranță ce domnește în această privință în public, chiar cel cult.
Foarte caracteristic și sugestiv s’a arătat această ignoranță cu ocazia mișcărilor studențești din urmă. Mișcările studențești, pe cât se pare, aveau de scop să facă pe High-Liful nostru, care vorbește bine franțuzește, să vorbească prost românește. Se pare că de aci ar trebui să rezulte o nouă înflorire a literilor române…
- ↑ Despre societățile preistorice, a cărora temelie și resort e mai ales mediul geografic și desvoltarea formelor sexualo-familiare, am vorbit în conferința mea „Concepția materialistă a istoriei”.