Sari la conținut

Pagină:„Din ideile fundamentale ale socialismului științific”, de Constantin Dobrogeanu-Gherea.pdf/25

Această pagină a fost validată
24

rugăm să-l faceți fără noi, mergeți d‑voastră la Papa dela Roma, călătorie bună și sprâncenată. Iar noi, noi vom merge la Bebel și Jaurès".

Și mai spun proletarii conștienți: „Noi vâslașii viitorului ne străduim, ca prin apele turbure și furtunoase ale capitalismului, să ducem barca societăței spre țărmurile scăldate în lumină ale socialismului, dar nu s’o îndreptăm către stâncile întunecoase și mohorîte ale trecutului medieval”.

Așa răspund muncitorii conștienți. Dar sunt și neconștienți, aceștia se prind în lanțurile demagogiei reacționare. Astfel e partidul centrului catolic cum și sindicatele creștine și creștine independente din Germania, care au zeci de mii de membri între lucrătorii industriali. Astfel e partidul reacționaro-antisemit din Austria supranumit creștin-social, care se bazează nu numai pe mica burghezime, dar și pe mii de proletari.

Nepriceperea rolului capitalismului în toată întinderea lui și sub toate raporturile produce confuzie mai ales în țările în care capitalismul nu s’a desvoltat încă de tot, în țările care au rămas în urmă în desvoltarea lor capitalistă — cum sunt Rusia, Bulgaria, Serbia și țara noastră.

In țările acestea, mai ales intelectualii, mai idealiști, mai generoși, sunt expuși să cadă în multe greșeli cum s’a întâmplat cu cei din Rusia. Și de ce tocmai intelectualii vom explica imediat prin câteva pilde concrete.

Să presupunem că un lucrător industrial pleacă din țara noastră sau Rusia, unde capitalismul nu s’a desvoltat încă în toată întinderea lui, pleacă într’o țară occidentală — Franța, Germania, Belgia, Englitera — unde capitalismul e în floare și intră acolo într’o fabrică ca lucrător. Cum are să se oglindească în capul și inima lucrătorului nostru tot acest mediu nou, această viață nouă, în comparație cu aceea pe care a lăsat-o în țara lui? Mai întâiu el va vedea o societate cu un nivel cultural mai înalt, relațiile între oameni mai omenești, o civilizație și o cultură cu un nivel mai ridicat decât în țara lui. Când are să compare condițiile de muncă din această țară nouă cu acelea din țara lui, va vedea din proprie experiență, că deși sunt destul de mizerabile și acolo în Occident, dar tot sunt mai omenești decât în țara sa.