Maramureșul între tradiție și inovație/Cuvânt înainte

Maramureșul între tradiție și inovație de Dorin Ștef
Cuvânt înainte


O campanie de presă e mai mult decât o idee sau o intenție, dar o carte e mai mult decât o campanie de presă. Însă, mai mult decât o carte, în acest caz, ar fi un proiect de lege care să ajungă în dezbaterea Parlamentului României și care să reglementeze ferm modul în care se poate construi în anumite perimetre, declarate „rezervații de arhitectură populară” sau „rezervații etnografice”.

Astfel de zone nu se găsesc doar în Maramureșul istoric, ci și în Țara Lăpușului, în zonele etnografice Năsăud, Bistrița, Sibiu, în Munții Apuseni, în nordul Moldovei sau în Oltenia. Ele merită atenție din partea legiuitorului, deoarece ritmul în care cultura tradițională se degradează a devenit mult prea alert. Nu e firesc să lăsăm pradă deșertăciunii ceea ce moșii și strămoșii noștri au izbutit să conserve cu atâtea sacrificii.

Avem un tezaur material pentru care străinii ne invidiază. Se cuvine să-l conservăm, iar dacă noi nu suntem capabili să-l valorificăm cum se cuvine, să lăsăm generația viitoare să decidă. Dar pentru asta nu doar de hotărâri de consilii locale avem nevoie, ci de legi asumate de Parlament.

Lucrarea de față este un manifest inițiat de societatea civilă (și numim aici cotidianul Glasul Maramureșului), în parteneriat cu o instituție a statului (Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș). E de apreciat faptul că, pe parcursul campaniei de presă, atât specialiștii chestionați, cât și reprezentanții autorităților locale au fost de acord că dezbaterea e necesară și se impune o finalizare legislativă.

Apelul „Salvați Maramureșul istoric!” ar trebui să devină „Salvați tradiția materială și imaterială a poporului român!”.

Dorin Ștef Redactor-șef Glasul Maramureșului