G. Ranetti

G. Ranetti
de George Ranetti
Publicată în volumul Poezii (1924).


Unul din cei mai aleși reprezentanți ai humorului românesc este D-l George Ranetti, ale cărui piese de teatru și poezii l-au așezat, de mult, în rândul fruntașilor literaturii noastre.

Născut la 1875 Octombrie 19, în orășelul Mizil, D-l George Ranetti, ne declară că nu a putut fi folositor cu nimic țării în „Războiul pentru independență“, deoarece a sosit pe lume, numai cu doi ani înaintea acestuia.

În schimb și-a împlinit datoria de patriot cântând durerile și triumfurile războiului din 1916 — 18 într-o însuflețită și necurmată activitate, din care un prețios fragment sunt puținele versuri ce le tipărim în acest număr din „Pagini Alese din Scriitorii Români”.

D-l George Ranetti ne mai spune că, nefiind egoist, în loc să caute să se imortalizeze pe sine însuși, ca alți scriitori, s-a gândit în primul rând, fiu recunoscător — să treacă la nemurire urbea sa natală. „Romeo și Julietta la Mizil, comedia sa într-un act în versuri, a făcut o serie nenumărată de reprezentații la Teatrul Național și critica dramatică i-a adus elogii unanime. Același succes, pe aceiași scenă, l-a dobândit și comedia „Săracu Dumitrescu“, — ambele aceste comedii fiind socotite printre cele mai bune lucrări ale repertoriului nostru original.

În ogorul literaturii și acela al ziaristicei fecundul scriitor s-a distins prin acel adânc simțământ al limbii, ce caracterizează pe acei puțini croiți din aluatul marilor literați ai țării noastre.

Ambele aceste ogoare de activitate i-au prilejit D-lui George Ranetti izbânzi de acelea ce cântăresc greu în viața unui dârz purtător al condeiului.

Nu putem împlini mai nimerit aceste puține șiruri, asupra D-lui George Raneiti, decât amintind câteva din nenumăratele lucrări cu care acest distins scriitor a dăruit literatura românească și anume:

„Ahturi și ofuri“, „De inimă albastră“, „Fabule“, „Fasonel & Comp.", „Scrisori din Italia“, „Romeo și Julietta la Mizil“, „Săracu Dumitrescu etc., toate în versuri, apoi „Schițe vesele”, „Eu râd, tu râzi, el râde“, „Nenea Matache Pisălog“, „Franțuzomania“, „Alte aventuri ale lu Nenea Matache“ etc.