Filmografie etnografică

Bibliografia generală a etnografiei și folclorului maramureșean de Dorin Ștef
VI. Anexe / Filmografie etnografică

VI. Anexe / Filmografie etnografică[modifică]

  • Centrul Creației Populare Maramureș
    • Filme realizate pe peliculă: Nuntă în Oaș, Desfăcatul, Țara Chioarului, Noapte de Sânzâiene, Botejunea de pe Iza, Maramureș, țară veche, Joc în Glod, Duminica la Glod, Aplauze pentru Ansamblul folcloric Mara.
    • Filme realizate în perioada 1993-2001: Tânjaua de la Hărnicești, Horea în grumaz, Șezătoare la Costeni (în colaborare), Șezătoare la Suciu de Sus (colaborare), Sânzâienele (colaborare), Maramureș today (film prezentat la Instanbul), Icoane pe sticlă din Maramureș (film prezentat în Franța), Meșteri populari din Maramureș, Nuntă în Maramureș, Instalații tehnice țărănești, Obiceiuri agrare de primăvară, Crăciun în Maramureș, Céramique de Baia Mare - la famille Bledea, Icones sur verre, Profeții de Sfânta Mărie Mare, Fărtăția, Viflaimul din Ieud, Ruptu sterpelor, Obiceiuri agrare de primăvară (Cufoaia, Hărnicești - Hoteni, Șurdești), șvezi Memoria Ethnologica, nr. 1, Baia Mare, decembrie 2001, p. 156ț.
    • Arhiva CJCPCT Maramureș numără circa 370 de casete VHS și 60 de casete mini DV. Acestea conțin diverse filmări cu ocazia festivalurilor județene și interjudețene organizate în Maramureș din 1993 până în 2005, vernisaje de expoziții și lansări de carte mai importante, înregistrări de la spectacole folclorice susținute de ansamblurile din județ, filme înregistrate de la TVR, din emisiuni cu specific etnografic (Zestrea românilor, Rânduiala, La porțile cerului).
  • Felix Săteanu
    • Borșa, perla Maramureșului (film monografic);
    • O aventură cu mocănița (film de prezentare turistică);
    • Moșii de florii (film etnografic; mențiune la Festivalul Internațional al Filmului Etnografic - Bacău, 2003; premiul II la Festivalul Național de Film și Diaporamă Toamnă la Voroneț - Gura Humorului, 2003; premiul II la Festivalul Internațional de Film Document Art - Geneva 2003; Marele Premiu la Festivalul Filmului Religios - Curtea de Argeș, 2004; Mențiune la Festivalul Internațional Eco-Etno-Folk Film Slătioara, 2004;
    • Paștele animalelor (film etnografic; premiul II la Festivalul Național de Film și Diaporamă Toamnă la Voroneț - Gura Humorului, 2004; Premiul pentru Tradiții și folclor, la Festivalul Internațional de Film Document Art, Pucioasa, 2004; Premiu pentru Perenitate, la ediția jubiliară a Festivalului Național de Film și Diaporamă Toamnă la Voroneț, Gura Humorului, 2005.
    • Tânjaua de pe Mara (film etnografic).

(Informațiile ne-au fost furnizate de Felix Săteanu)

  • Nicoară Mihali
    • Căutatul ursitului (25’) - Marele premiu la Festivalul de la Târgu Jiu, 1996; Șezătorile în Țara Lăpușului - Cupșeni (40’); Suciu de Sus (40’) - premiul I la Festivalul de la Târgu Jiu, 1997; Colindatul pe Valea Cosăului (20’); Sâmbra oilor în Oaș - premiul II la Festivalul de la Slătioara, Vâlcea, 1999; Obiceiuri de Paști. Învârtita Bisericii - Racșa (25’) – premiul II la Festivalul de la Curtea de Argeș, 1998; Nunta înmormântare sau Sfârșitul creștinesc - premiul II la Festivalul de la Sibiu, 2000; premiul I la Festivalul de la Timișoara, 2000; premiul I în Olanda, 2000; premiul I, în Ungaria, 2000; Unda apei (Olarii din Săcel), (22’) - premiul II la Festivalul de la Bacău, 2002; Amurgul zeilor (25’) - premiul II la Festivalul Internațional al Filmului Etnografic, Bacău, 1998 (operator imagine Felix Săteanu); Nopți de Sânzâiene, premiul I la Festivalul de la Târgu Jiu, 2000; Boboteaza în Lăpuș (15’); Biserici de lemn (20’); Desfăcutul de făcătură (20’); Colinde din Maramureș (120’); (Informațiile ne-au fost furnizate de Nicoară Mihali)
  • Pamfil Bilțiu (în calitate de consultant științific)
    • Obiceiuri ale pâinii în Lăpuș - Ungureni, Studioul Al. Sahia, București; Armindenul în Costeni - Țara Lăpușului, Studioul Al. Sahia; Moșii (Pomenirea morților) la Ungureni; la Cupșeni, cu Institutul de Învățământ Superior Baia Mare; Înmormântarea la Cupșeni (în colaborare cu familia Oțoiu); Moșii de Paști la Cupșeni; Ouăle încondeiate de la Cupșeni, în colaborare cu Ansamblul Transilvania Baia Mare; Boboteaza în Țara lăpușului (Focul și apa), TVR, film distins cu Marele Premiu la Festivalul de film documentar Reporteri în memorie (Paris); Pomenile - vase comunicante între lumea de dincoace și lumea de dincolo, TVR, București; Jocurile de copii la Cupșeni, TVR, București; Zestrea românilor (Obiceiuri, tradiții, artă populară), TVR; Elemente arhaice în arta populară din Maramureș, TVR; Paștile animalelor în Țara Maramureșului (Desești), TVR Cluj; Obiceiuri de Paști la Cupșeni, TVR Cluj; Horea cu noduri în Țara Lăpușului, TVR Cluj; Joc la șură la Suciu de Sus, TVR Cluj; Vasile Șușca din Săcel, confecționer de măști, TVR Cluj;
    • Împreună cu Afla TV Baia Mare a participat la realizarea unor materiale video dedicate unor meșteri sau rapsozi populari (Anica Filip din Cupșeni, Grațian Pop din Săpânța, Nicolae Pițiș din Lăpuș, Gherasim Cârtiță din Ungureni, Gavrilă Hotico - Herenta din Ieud etc.)

(Informațiile ne-au fost furnizate de Pamfil Bilțiu)

  • Alte producții video
    • Strânsul nepoatelor, regia Paula Popescu-Doreanu, consultant științific Mihai Dăncuș, Studioul de filme Alexandru Sahia, 1973;
    • Maramureș, film documentar realizat de cineastul italian Fabrizio Scapin în iarna anului 1999 / 2000 (57’);
    • Maramureșul de soare, Studioul cinematografic București, scenariu Valentin Munteanu, regia Mihai Bucur. Film etnografic. (v. Gheorghe Moldovan, articolul Maramureșul de soare, în Maramureș, decembrie 1971, p. 13);
    • Oloinița, Stâna, Ceramica de Săcel, filme realizate de Adriana și Simion Oțoiu, consultant științific prof. Ion Chiș Șter; Marele Premiu la Festivalul-concurs interjudețean pe teme de etnologie și turism, Hercules ’83 (v. Eva Sîrbu, articolul Pe teme etnologice, în Contemporanul, nr. 30, 25 iulie 1980, p. 8; vezi și Pentru Socialism, 26 iulie 1978, p. 2, interviu cu Adriana și Simion Oțoiu, Filmul ca instrument de cercetare etnografică, realizat de A.C. Ioan, despre participarea la al V-lea seminar bienal al filmului etnografic și folcloric, Timișoara, 1978).
    • Mihai Dăncuș (1974): „Secția de Etnografie a Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației a realizat (...) trei filme (obiceiuri) pe peliculă de 16 mm”. „Personalul muzeului a mai colaborat la unele filme documentare făcute de către studioul Sahia: Despre omenie, Adunarea nepoatelor. Există și alte filme cu referire la zona etnografică Maramureș - făcute de același studio în colaborare cu alți specialiști (Tânjaua, Nuntă pe Valea Izei, Desfăcutul etc.). Toate aceste filme făcute color, pe bandă lată, dacă ar fi transpuse pe bandă îngustă și achiziționate de această instituție ar întregi în mod armonios patrimoniul existent, ar constitui nucleul unei filmoteci de mare valoare pentru specialiști.” „Arhivele fotografice și filmotecile alături de obiectivele muzeale vor constitui peste puțin timp singurele documente care vor atesta potența creatoare a unui popor.” (Mihai Dăncuș, Filmul documentar în muzeul etnografic, în Acta Musei ..., vol. I, 2002, p. 505-508).