Discuție Wikisource:Posibile încălcări ale drepturilor de autor

Sari la navigare Sari la căutare

Am citit despre Cuore ca este in Public Domain in toata lumea fiindca autorul a murit cu mai bine de 100 de ani in urma. Daca intradevar in toata lumea nu exista tari care sa protejeze dreptul de autor mai mult se poate spune ca lucrarea originala este in Domeniul public. Nu la fel se poate spune despre traduceri pentru care si traducatorii trebuie sa fi pierdut drepturile. Nu am gasit nimic despre Traducatoare cartii Cuore Clelia Bruzzesi.

Din legea dreptului de Autor: Art. 8. Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume: a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;

Daca nu gresesc Autorul trducator are si el drepturi care se intind pe 70 de ani dupa moarte. Exista o carte cred eu interesanta despre Domeniul public.

The Public Domain How to Find & Use Copyright-Free Writings, Music, Art & More Stephen Fishman, J.D. June 2012, 6th Edition http://www.nolo.com/products/the-public-domain-publ.html

In unele tari e posibil ca o lucrare sa intre in domeniul public mai tarziu decat in tara de origina. In unele tari in acest caz se aplica durata cea mai scurta.

Din Rule of the shorter term From Wikipedia, the free encyclopedia One and the same work may thus be copyrighted for different times in different countries (since, per lex loci protectionis, the copyright rules of each country apply within its jurisdiction, regardless of the work's country of origin). Its copyright may have expired already in countries with a minimum term, but at the same time, it may still be copyrighted in other countries that have longer copyright terms.[1] National treatment may thus lead to an imbalance: while works originating from countries with minimal copyright terms are copyrighted longer in other countries that have longer copyright terms. In that situation, works from a country that goes beyond the minimum requirements of a treaty may already have entered the public domain in foreign countries with shorter copyright term while still being copyrighted at home. Cred ca Romania ar avea de castigat adougand un articol la lege in acest sens. In SUA exista milioane de lucrari in domeniul public deoarece legislatia veche cerea inregistrarea penru a beneficia de drept de autor. Inregistrarea se facea pe 28 de ani dupa care se putea repeta. Daca nu opera intra in domeniul public.

Ma bucur ca exista wikisource si le multumesc celor care l-au facut sa existe. MT

Începeți o discuție despre Wikisource:Posibile încălcări ale drepturilor de autor

Începeți o discuție