Discuție Utilizator:Rapiteanu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
Ultimul comentariu: acum 9 luni de Mishuletz în subiectul Autori pe Wikisource

Autori pe Wikisource[modifică]

Bună ziua. Citirea unei cărți este o preocupare intim individuală, așa că altfel ca la Wikipedia, contribuitorii nu interacționează prea mult între ei aici la Wikisource. Totuși... introducerea de pagini de autori a căror opere sunt încă protejată de dreptul de autor mi se pare contraproductivă. Ea invită ca aceste texte să fie introduse, numai ca apoi să fie iarăși șterse. De aceea am pus la toți autorii respectivi formatul copyvio chiar sus de tot. Totodată am șters de-a lungul timpului mulți din aceștia, după ce am transferat o parte din informații la articolul respectiv din wp. Deci poate discutăm puțin înainte să puneți înapoi pe Geo Bogza pe care l-am șters?--Mishuletz (discuție) 23 iulie 2023 13:29 (EEST)Răspunde

> introducerea de pagini de autori a căror opere sunt încă protejată de dreptul de autor mi se pare contraproductivă. Ea invită ca aceste texte să fie introduse, numai ca apoi să fie iarăși șterse. De aceea am pus la toți autorii respectivi formatul copyvio chiar sus de tot.
De accord. Toți autorii menționati în Wikisource ar trebui să aibă formatul 'copyvio' pentru a evita transcrierea cărților care încă sunt sub protecția drepturilor de autor. Chiar și așa, consider că ar majoritatea autorilor ar trebui sa aibă pagini dedicate în Wikisource (cu link-urile făcute correct în Wikidata) ca în momentul în care dreptul de autor va expira, să poată fi găsite și transcrise ușor de utilizatori.
>Deci poate discutăm puțin înainte să puneți înapoi pe Geo Bogza pe care l-am șters?
Chiar aș dori să discutăm despre acest subiect să vedem care ar fi abordarea optimă. Rapiteanu (discuție) 23 iulie 2023 13:48 (EEST)Răspunde
Ah, sunteți un optimist... Deci pentru Adrian Păunescu ar însemna anul 2080. Parcă i-am șters poeziile acum 2-3 ani. Desigur tot ce a fost șters poate fi recuperat.
Și utilizatorul Mvelam, care era administrator prin 2011, avea o abordare asemănătoare și a introdus multe informații și poze despre autori care lipseau la wikipedia. Și desigur pagina lui Gavril Rotică a fost creată de mine în 2012... Ce ziceți de un compromis pentru autorii la care drepturile expiră peste 10 ani (sau mă rog 20 ani). Dacă îi sortăm pe categorii după ani e foarte util când le vine rândul. Am modificat pentru test formatul Copyvio.
M-am uitat puțin și la ws în alte limbi. La cea engleză de exemplu se publică și tot ce a apărut înainte de 1928, indiferent de data decesului autorului. Colegii polonezi fac ceva asemănător, însă publică aceste texte pe proiectul multilingv wikisource.org (Category:Polski). De anul trecut avem și noi o categorie (Category:Ro Română (Romanian)), dar nu mă întrebați de textul respectiv. Cei de la ws germană nu au spațiul de nume de autor, în schimb grupează textele și pe alte pagini tematice. Oricum nu-i grabă. ne mai putem gândi.
Alt lucru care îmi arde de ceva timp sub unghii este pagina principală. După ce ați investit atât de mult în pagini noi de index mi se pare oportun să le prezentăm cumva pe pagina principală. Poate se va găsi unu altul care are poftă să corecteze. Poate modificăm căsuța cu ultimele opere adăugate. O duminică plăcută în continuare.--Mishuletz (discuție) 23 iulie 2023 15:10 (EEST)Răspunde